Завантаження ...
Новобудови Києва

Оформлення полісу "Зелена карта"

Якщо власник автомобіля, незалежно від того чи перебуває автомобіль у власності юридичної компанії або приватної особи, вирішив подорожувати на ньому за межі держави, обов’язковою є процедура оформлення «зеленої карти» – міжнародного страхового полісу.

Наявність означеного документу від страхової компанії «Перша» підтверджує страхування цивільної відповідальності водія, що перебував за кермом транспортного засобу, у випадку вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди, що спричинила шкоду майну, здоров’ю або життю третіх осіб, які проживають в країні де сталася пригода. Процедура видачі полісу «зелена карта для юр. осіб» практично не відрізняється від такого ж полісу, оформленого для приватних автомобілів.

Порядок оформлення страхового полісу

Нарахування виплати за спричинену шкоду здійснюється за чинним законодавством країни, де сталася дорожньо-транспортна пригода і в деяких випадках її сума може сягати кількох мільйонів євро. Без полісу «зелена карта» автомобіль, автобус чи інший транспортний засіб не має права перетинати державний кордон.

Оформлення страхового полісу «зелена карта» здійснюється для 48-ми країн, що включені в міжнародну систему страхування. Окремо поліс зелена карта на місяць можна оформити тільки для чотирьох держав (Росії, Білорусі, Молдови та Азербайджану), що дозволить безперешкодно подорожувати тільки цими країнами – вартість такої страховки дещо дешевша.

Особливості поведінки у випадку настання страхової події

Якщо власник автомобіля, перебуваючи за кордоном, скоїв дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої було нанесено шкоду здоров’ю чи майну третіх осіб, він зобов’язаний:

  • невідкладно проінформувати про обставини ДТП місцевий відділок поліції та дочекатися приїзду її представників;
  • передати потерпілим особам або їх представникам другий аркуш сертифікату «зелена карта». Якщо потерпілих учасників ДТП є декілька їм належить повідомити реєстраційні дані сертифіката та відомості про транспортний засіб, що скоїв дорожньо-транспортну пригоду;
  • задокументувати місце ДТП та стан пошкодження учасників аварії та їхніх автомобілів за допомогою підручних засобів (відео реєстратора, мобільного телефону чи планшета) та одразу по поверненню на батьківщину представити їх в офіс страхової компанії.

Аналогічної процедури слід дотримуватись у випадку, коли власник страхового полісу є потерпілою особою. Для відшкодування завданої шкоди в такому випадку належить звернутися у відповідне відділення Моторного (транспортного) страхового бюро держави, де сталася пригода.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: