Ґрунтовка деревини: види та особливості застосування

Обов’язковою частиною експлуатації дерев’яного будинку після будівництва є обробка поверхні брусу, адже не захищена деревина дуже швидко темніє, пошкоджується, гниє, всередині з’являються комахи.

Обов’язковою частиною експлуатації дерев’яного будинку після будівництва є обробка поверхні брусу, адже не захищена деревина дуже швидко темніє, пошкоджується, гниє, всередині з’являються комахи.

В результаті погіршується зовнішній вигляд, скорочується строк служби. Правильна обробка захистить стіни від негативного впливу сонячних променів, вологи та шкідників, стане додатковою прикрасою котеджу. Сучасні будівельні магазини мають величезний асортимент продукції такого призначення. Наприклад,  компанія Color Club пропонує широкий вибір антисептиків та речовин для обробки поверхонь з деревини та засобів захисту дерев’яних виробів від займання і розповсюдження вогню (https://colorclub.ua/ru/ves-asortiment/pokrittya-dlya-derevini/antiseptiki/). При цьому важливо зберегти природні властивості матеріалу і не втратити приємний аромат хвойного лісу.

Види ґрунтовок для деревини

Грамотна підготовка є важливою умовою успішного нанесення фарби на будь-яку поверхню, в тому числі і дерев’яну. Аби вирішити проблему, створений такий спеціальний засіб, як ґрунтовка по деревині. Існує їх декілька:

  • для глибшого проникнення;
  •  для укріплення фарбованої поверхні;
  • для запобігання зайвого вбирання вологи деревиною;
  • для покращення адгезії.

Також ґрунтовки для деревини бувають сухими, у вигляді порошку, що потребує розведення водою згідно інструкції, та у вигляді рідини (https://colorclub.ua/ru/ves-asortiment/pokrittya-dlya-derevini/grunt-dlya-derevini/).

Переваги ґрунтівки і правила використання

Деревина була і буде одним з найпопулярніших матеріалів для будівництва та оздоблення, оскільки її експлуатаційні характеристики та зовнішні дані кращі, ніж мають неприродні матеріали. Чудова звукоізоляція, тактильні відчуття, збереження тепла, висока міцність та жорсткість. Цей матеріал легко піддається будь-якій обробці, і завдяки дереву в будинку створюється тепла та затишна атмосфера.

Знання нюансів підготовки деревини до оздоблення та догляду за нею дозволяє зберегти естетику, лоск та привабливий вигляд на довгі роки. Ґрунтовки для дерев’яних поверхонь відрізняються тим, що глибоко проникають в деревину, тим сприяють її зміцненню. Обробка поверхні створює лакову плівку, яка перешкоджатиме поглинанню вологи, захистить матеріал від пересихання та гниття.

Вибір ґрунтовки залежить від наступних критеріїв – зовнішнє чи внутрішнє оздоблення, час, відведений на проведення робіт, та чим деревина буде покриватися (лак або фарба).

Технологія застосування:

  • поверхня – видалення сторонніх частинок, жирових плям, цвяхів тощо. Використовувати можна як звичайну щітку по металу вручну, так і абразив для шліфування. Головне – отримати чисту та рівну поверхню;
  • протерти деревину тканиною, яку попередньо змочити рідиною для розчинення плям жиру та бруду;
  • підготовка складу – якісне ґрунтування виконується лише ретельно перемішаним розчином. Досвідчені майстри розмішують емульсію протягом 3-5 хвилин;
  • для роботи рекомендовано використовувати пензлі, валик або розприскувач, якщо мова йде про важкодоступні зони, робота з фарбопультом – кращий варіант.

Існують нюанси роботи з ґрунтовкою, що мають допомогти в конкретних випадках отримати якісний результат. Для фарбопульта консистенція ґрунтовки повинна бути більш рідкою в порівнянні з роботою валиком чи пензлем. В умовах літньої спеки досвідчені майстри не рекомендують виконувати ґрунтовні роботи на відкритому повітрі, оскільки засоби дуже швидко висихатимуть.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: