Завантаження ...
Новобудови Києва

Як вберегтися від небезпеки під час грози

Цьогоріч літо видалося не лише жарким, але й грозовим. Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Славутицької міської ради нагадує, що гроза є небезпечною ситуацією. Та пропонує нескладні правила, які допоможуть вберегтися від небезпеки протягом грозових явищ.

Дійсно, блискавки та шквальні пориви вітру можуть завдати значної шкоди. Та навіть стати причиною передчасної загибелі. Тому покладатися на удачу краще, коли граєш в популярні ігри онлайн казино. А під час грози - суворо дотримуватися безпекових правил.

Найголовнішу небезпеку протягом грози становлять саме блискавки. Електричні заряди можуть заразити людину, спричинивши опіки, пошкодження центральної нервової системи та інші травми, несумісні з життям. Проте, якщо буря з блискавкою застала вас надворі - не варто недооцінювати й інші причини небезпеки. Це можуть бути зламані бурею дерева чи гілки, падіння шиферу з даху, обірвані електропроводи.

Якщо ви перебуваєте на вулиці протягом грози

Перш за все - спробуйте знайти приміщення, в якому можна було б сховатися. Якщо такої можливості немає - виконуйтє ці нескладні правила, дотримуватися котрих має кожен:

  1. Не ховайтеся під одиноко стоячими деревами - вони є чудовою мішенню для блискавки. Те ж саме стосується острівців дерев посеред пустого простору - поля, степу і т.д.
  2. Ніколи не торкайтеся до металевих споруд чи речей - вони чудово проводять електричний ток і можуть виявитися під напругою. Сюди відносяться дротяні та металеві огорожі, електроопори, залізні стовпи, інші металеві споруди.
  3. Навіть якщо гроза невелика чи, за прогнозами, має бути недовгою - все одно необхідно сховатися. Прогулянки під час грозових якищ небезпечні. Якщо ви їдете на велосипеді, електросамокаті чи інших металевих транспортних засобах - припиніть рух та відійдіть від них достатньо, щоб не постраждати у випадку розряду,
  4. На відкритій місцині протягом грози рухайтеся, максимально пригнувшись. Блискавка б'є у найвищу точку, тож у полі чи посеред дороги нею можете виявитися ви.
  5. Уважно оглядайте місцевість, якою йдете, на предмет порваних електропроводів. Мокра земля навколо них - чудовий провідник електричного току. Таким чином, вам не треба навіть доторкатися до провода, щоб постраждати - достатньо підійти.
  6. Відійдіть якнайдалі від всього, що може зламати чи зірвати вітер. В першу чергу, це рекламні білборди, сухі гілки, будь-які щити чи виступаючі предмети, які загрозливо рухаються під впливом вітру.
  7. Не паркуйте автотранспорт під великими та старими на вигляд деревами. При грозі часто трапляються випадки падіння гілок та стовбурів дерев на машину.

Після закінчення грози зверніться до екстрених служб, якщо бачите травмовану людину чи руйнування.

Якщо гроза застала вас у приміщенні

Перебувати в приміщенні протягом грози набагато безпечніше. Та все ж є прості правила, яких треба дотримуватися і в цьому випадку:

  • Негайно закрийте вікна, двері та кватирки. Через них до приміщення може потрапити кульова блискавка.
  • Максимально вимкніть всі електроприлади. Блискавка може спричинити коротке замикання, яке часто призводить до пожеж.
  • Уникайте користуватися водопостачанням. Металеві труби плюс вода - чудові провідники електроенергії.
  • Якщо піднявся великий вітер - тримайтеся подалі від вікон, щоб уникнути ураження уламками скла.
  • Не торкайтеся до труб, будь-яких металевих речей, не користуйтеся електроприладами під час грози. Це стосується в тому числі мобільних телефонів.
  • До початку бурі приберіть з підвіконня чи відкритого балкону все, що може здути вітер.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: