Як тренувати англійську вимову: практичні поради

Вчитися правильній вимові англійських слів може бути дуже непросто. Вони дійсно далеко не завжди звучать саме так, як написані. Іноді звуки вимовляються інакше, а іноді й зовсім "ковтаються" цілі склади. Хороша новина полягає в тому, що для постановки правильної вимови та позбавлення від акценту зовсім не обов'язково переїжджати за кордон. Розв’язанням цього питання можна зайнятися просто зараз. З цієї статті ви дізнаєтесь основні нюанси постановки англійської вимови, а також зможете перейти на сайт, де міститься повна інформація: https://englishprime.ua/uk/onlajn-kursy-anglijskogo-yazyka/, що стосується цього та інших практичних аспектів вивчення англійської мови.

Практичні поради для постановки вимови

Ці поради допоможуть тренувати вимову англійською, незалежно від того, займається студент з викладачем чи самостійно:

  1. Імітувати носія. Це дуже корисно - не лише на початковій стадії навчання, а й на подальших.
  2. Використовувати диктофон. Потрібно записувати свою вимову, потім уважно слухати й аналізувати. Вкрай важливо розуміти, з якими саме звуками проблема і над чим потрібно працювати. Можна використовувати як диктофон на телефоні, так і спеціальні додатки. Наприклад, в ELSA Speak можна робити не тільки запис, а й різні фонетичні вправи.
  3. Звертати увагу на наголос та інтонацію. Для цього можна слухати пісні, радіоефіри чи подкасти.
  4. Визначитися з діалектом англійської. Він може бути американським, британським, шотландським тощо. Обравши відповідний варіант, слід зосередитися саме на ньому. Не варто звертати уваги на інші варіанти вимови, принаймні поки що. Інакше буде дуже легко заплутатися.
  5. Співати. Починати бажано з простих пісеньок, поступово переходячи до складніших. Якщо є можливість, хорошим варіантом тренування стануть пісні з реп-частинами, або ж цілком реп.
  6. Промовляти скоромовки. Це дуже ефективне тренування англомовної вимови. Їх можна як заучувати, так і просто зачитувати у вільний час, як доповнення до основного тренування.
  7. Працювати над артикуляцією. Якщо коротко, артикуляція - це те, як рухаються губи і язик, навіть положення зубів важливе. Рот мінімально задіяний під час розмови українською, але у випадку з англійською рухливість зростає. Для правильної артикуляції можна дивитися спеціальні відео та намагатися скопіювати потрібне положення перед дзеркалом.
  8. Розібратися з транскрипцією. Тоді стане набагато простіше запам'ятати правильну вимову з самого початку. Якщо зайнятися цим на початковому рівні навчання, то навіть із підвищенням складності звуки будуть вимовлятися самі собою автоматично. Але якщо виникають суперечні моменти, транскрипція дасть змогу швидко розібратися в них.

Які ще способи допоможуть у тренуванні вимови

Навіть найбільший запас слів і виразів не принесе жодної користі за умови, якщо весь він буде вимовлятися неправильно. З цієї причини не вийде і нормального діалогу - співрозмовник просто не зрозуміє сказаного. Тому варто завчасно розібратися як тренувати англійську вимову і виправити становище, поки не стало занадто пізно. Адже якщо звичка вкорениться, переучуватися стане в рази складніше. 

Мовні курси

Запис до мовної школи на курс розмовної англійської - найбільш популярний сьогодні варіант. Особливо, якщо серед викладачів представлені й безпосередні носії мови. Викладач надасть посильну допомогу в постановці правильної вимови, спрямує в потрібне русло і зробить навчання більш систематизованим.

Спеціалізовані тексти

Тексти для читання в спеціальних посібниках також принесуть користь. Вони зазвичай друкуються із зображеннями та корисними виносками. Приміром, можна розглянути такі посібники:

  • English Pronunciation in Use (серія);
  • New Headway Pronunciation Course (серія); New Headway Pronunciation Course (серія)
  • Ship or Sheep?
  • Tree or Three?

Додатковий плюс у тому, що зовсім нескладно підібрати текст, що відповідає поточному знанню мови.

Ресурси для тренування вимови

Серед популярних сайтів і додатків такі варіанти:

  • Apps 4 Speaking - мобільне ПЗ, де з користувачем вестиме розмову ШІ. Він дасть не лише об'єктивну оцінку результату, а й змогу повторювати, поки вимова не стане максимально правильною.
  • English Pronunciation - словник, завдяки якому можна скоригувати вимову по складах.
  • English Pronunciation Training - дає оцінку вимові та вказує на помилки.
  • Nativox - буде корисний тим, хто взявся вчити американську англійську.
  • Utter - ШІ вестиме навчання на трьох рівнях складності, надасть корисну теоретичну інформацію.

Перелічені варіанти дозволять тренувати англійську вимову онлайн, що вкрай важливо в сучасному темпі життя.

Далеко не кожна людина, яка тільки почала вивчення англійської мови, здатна почути звукові помилки у власному голосі. Ось чому так важливо знайти для себе англомовного співрозмовника. Це може бути викладач-носій або ж просто закордонний друг по листуванню. Вкрай важливо брати до уваги всі помилки, на які він вкаже. І не менш важливо морально бути готовим до того, що помилок напевно буде чимало. Не зайвим стане прохання про допомогу у виправленні виявлених недоліків.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: