В чому особливості та переваги продажу необробленої деревини на електронних торгах УУБ

Деревообробна промисловість є однією з стратегічно важливих галузей української економіки, яка використовує надзвичайно цінні та довго відновлювальні природні ресурси у вигляді лісу кругляка. Цінність необробленого лісу важко переоцінити, адже завдяки його переробці можуть успішно функціонувати такі галузі економіки як будівництво та агропромисловий комплекс, підприємства меблевої та соціальної інфраструктури тощо. До запровадження Урядом зручної та доступної для всіх покупців процедури торгівлі дубом кругляком, яка почала діяти з липня 2021 року, на вказаному ринку діяли тіньові схеми та «телефонне право», що унеможливлювали доступ пересічних покупців до купівлі цієї цінної сировини.

Зміни законодавства, пов’язані з торгівлею необробленим дубом

Для того, щоб мати можливість закуповувати необроблений кругляк дуба на українській універсальній біржі, покупці деревини повинні отримати акредитацію на біржовому майданчику, яка після укладання відповідного договору дозволить покупцеві стати повноправним членом біржі. Угоду про акредитацію покупець, який може бути як юридичною особою, так і фізичною особою-підприємцем, укладає строком на один рік з можливістю її подальшої пролонгації. Лише наявність акредитації на сайті УУБ, як інформує сайт https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/kupyty-derevynu-dubu-na-auktsioni-ukrainskoi-universalnoi-birzhi/, дозволяє покупцям подавати відповідні документи щодо участі в аукціонах з купівлі-продажу необробленої деревини дуба.

Серед інших нововведень, безпосередньо пов’язаних з реалізацією необробленої деревини, варто відмітити:

  • обов’язковість проходження процедури акредитації на УУБ всіх продавців – державних лісових господарств (держлісгоспів), які займаються вирощування лісу, його заготовкою та реалізацією;
  • обов’язковість реалізації на аукціонах всієї необробленої ділової деревини а також деревини, що використовується для індивідуального житлового (комерційного) будівництва чи ремонту;
  • розміщення пропозицій щодо реалізації необробленої деревини на сайті УУБ та на порталах інших агентів, з яких біржа співпрацює, що значно розширює інформаційну мережу продаж. 

В чому переваги реалізації необробленого лісу через аукціони УУБ

Реалізація необробленої деревини дуба, бука, сосни, ялини, модрини тощо на аукціонах Української універсальної біржі здійснюється цілком прозоро і за наперед встановленими правилами як для продавців, так і для покупців. Переможець на електронних торгах визначається автоматично, ним може бути будь-яка юридична чи фізична особа підприємець, яка пройшла акредитацію на біржі та запропонувала за виставлений лот найбільшу ціну.

Продаж необробленого лісу кругляка на електронних майданчиках УУБ дозволяє забезпечити для покупців максимально чесні та прозорі умови реалізації ділової деревини, які в свою чергу гарантують держлісгоспам отримання додаткового прибутку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: