Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як вибрати найкращий зарядний пристрій для автомобільного акумулятора

Догляд за автомобілем охоплює регулярне обслуговування безлічі витратних матеріалів, про які не варто забувати, періодично перевіряючи стан. Одним із таких витратних матеріалів, про стан якого багато хто забуває, є бортовий акумулятор.

Термін служби хорошої стартерної свинцево-кислотної акумуляторної батареї офіційно становить, як правило, не менше 2-3 років. На ділі вони експлуатуються довше, оскільки під терміном служби зазвичай розуміється втрата 20% початкової ємності. Немає нічого страшного в тому, щоб продовжувати використовувати акумулятор і далі, однак разом з цим підвищується ризик того, що батарея підведе в невідповідний момент.

Як правильно вибрати зарядку для акумулятора?

Зазвичай автомобіль не заводиться, коли збіглося два фактори: знос акумулятора і низька температура навколишнього середовища. Також зниженню рівня заряду сприяє міський стиль їзди, коли за короткий маршрут не встигають компенсуватися витрати енергії, що використовується на запалювання.

Як правильно доглядати за акумулятором?

Щоб акумулятор прослужив довше і жодного разу не підвів, за його рівнем заряду потрібен контроль. Якщо напруга, що видається акумулятором, наближається до 12В, його негайно слід зарядити. Під час тривалого зберігання АКБ варто знімати з автомобіля і підтримувати оптимальний рівень заряду (напруга 13,2-13,6В).

Коли термін служби акумулятора добігає кінця, необхідність у частішому контролі та заряді зростає. Так Ви захистите себе від ситуацій, коли струмовіддачі втомленої акумуляторної батареї недостатньо для запалювання. Якщо обслуговувати АКБ доводиться занадто часто, варто серйозно замислитися про заміну акумулятора, оскільки згодом навіть повного заряду вистачатиме дуже ненадовго.

Звертаємо Вашу увагу, що для заряду не варто використовувати кустарні зарядники, які, як правило, являють собою прості блоки живлення без необхідних автоматичних функцій контролю і захисту. Так можна нашкодити навіть свіжій батареї, значно знизивши її ресурс роботи.

Обираємо найкращий зарядний пристрій

Відразу варто обмовитися, що найкращий ЗП, до якого ми постараємося дійти - це не конкретна модель, а абстрактний набір якостей, володіючи яким зарядний пристрій може вважатися хорошим. Також однозначної відповіді бути не може, оскільки кожен ЗП призначений для акумуляторів з певними характеристиками.

Обираємо найкращий зарядний пристрій

Можна однозначно стверджувати, що найкращий потужний зарядний пристрій для автомобільного акумулятора - це прилад, вихідні параметри якого повністю відповідають вимогам АКБ, а системи захисту забезпечують безпеку навіть у разі помилки користувача. Ми розглянемо основні критерії вибору, на підставі яких можна вибрати і купити дійсно якісний ЗП:

  • Імпульсний тип. Варто визнати, що трансформаторні зарядні пристрої поступово відходять у минуле. Імпульсні зарядні пристрої в рази легші та компактніші за аналогічної вихідної потужності.
  • Безпека. Не кожен імпульсний ЗП оснащений "мізками", а вибирати варто саме розумний зарядний пристрій. Розумний зарядник оснащується системами захисту, які здатні зупинити (або навіть не почати) процес заряду в разі виявлення проблем як на стороні акумулятора, так і на стороні мережі. Завдяки режиму діагностики (ЗП спочатку перевіряє параметри АКБ, і лише потім подає вихідну напругу) такі зарядні пристрої захищені від неправильної полярності.
  • Автоматичний багатостадійний заряд. Звертайте увагу на ті зарядні пристрої, які здійснюють заряд у кілька стадій, а не просто видають умовні 14,4В на виході та максимальний фіксований струм. Заряд у кілька стадій, зокрема за Вудбриджем, є найбільш ефективним, швидким і безпечним.
  • Універсальність. Більшість автовласників мають один автомобіль і, здавалося б, достатньо купити зарядний пристрій для акумулятора конкретного типу, ємності та напруги. А що якщо з часом Ви вирішите встановити АКБ іншого типу (наприклад, свинцево-кислотну з рідким електролітом замініть на GEL) - режим заряду теж потрібно буде змінити. При зміні типу автомобіля може також змінитися струм і ємність бортової АКБ. Ну і не можна опускати ситуації, коли просто потрібно зарядити інший акумулятор, наприклад тяговий гелевий. Не купувати ж окремий зарядник на будь-який випадок - краще обзавестися універсальним ЗП. Найкращий зарядний пристрій для будь-яких типів акумуляторів автоматично діагностує або дає змогу вибирати напругу, ємність і тип акумулятора, відповідно до чого підбирається оптимальний режим заряду.
  • Наявність пускового режиму. Якщо вже з якоїсь причини Ви не встежили за станом АКБ і та не може завести мотор, допоможе пусковий або передпусковий режим. Передпусковий режим потрібен для швидкого основного заряду, коли як пусковий безпосередньо допомагає стартеру своєю струмовіддачею. Оскільки для пуску потрібні високі струми, імпульсні зарядні пристрої зазвичай поєднують передпусковий режим.

Складати рейтинги або топи найкращих ЗП некоректно через залежність заряду від специфіки АКБ, однак можна навести приклади хороших приладів для тих чи інших випадків.

Якщо Вам потрібен автоматичний зарядний пристрій для акумулятора легкового автомобіля або мотоцикла, зверніть увагу на AUTO WELLE AW05-1204. Цей прилад повільно, але вірно зарядить акумулятор у кілька стадій, після чого переключиться в режим зберігання під напругою 13,2В.

Якщо потрібен функціональний ЗП для всіх типів свинцево-кислотних АКБ, який також можна використовувати як 12-вольтовий блок живлення, чудово підійде Suoer DC-W1206A.

Прикладом професійного зарядного пристрою, який поєднує автоматичний заряд з безліччю тонких ручних налаштувань, придивіться до SinPro ЗП 12/24-30А АктіON або аналогів лінійки АктіON від SinPro.

Перераховані вище приклади забезпечують різний функціонал і підходять для тих чи інших завдань. Об'єднує їх те, що це якісні зарядні пристрої, які заряджають автомобільні та інші акумулятори правильно і безпечно як для самої АКБ, так і для оточуючих.

Автор: Куртов Сергій Володимирович (Voltmarket).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: