Завантаження ...
Новобудови Києва

Як виготовляють обрізну дошку, її переваги та сфера застосування

До переліку найбільш затребуваних пиломатеріалів безперечно належать обрізні дошки, яка використовується у будівництві для найрізноманітніших потреб. Якісна обрізна дошка на сьогодні має цілком прийнятну ціну, відрізняється естетично привабливим зовнішнім виглядом в поєднанні з високою міцністю та універсальністю. Обрізні пиломатеріали, включно з обрізними дошками є абсолютно натуральними та екологічними, мають відмінні звуко- та теплоізоляційні характеристики, тому конструкції та будівлі, що виготовлені з використанням обрізної дошки відзначаються довговічністю та забезпечують комфортні умови проживання та/або відпочинку.

Деякі особливості виготовлення обрізних дошок

Основою для виготовлення обрізних дошок, які використовуються в будівельній сфері зазвичай є сосна, в Карпатському регіоні – смерека. Обидва дерева належать до хвойних порід є достатньо поширеними та простими в обробці, стійкими до гниття через підвищену смолистість та достатньо міцними, щоб витримувати відповідні навантаження. Серед листяних порід дерев особливою популярністю у споживачів користуються дубові обрізні дошки, які мають презентабельний зовнішній вигляд, надміцну твердість після висушування та відмінну вологостійкість. Для виготовлення меблів з масиву дерева досить часто використовують дошки з ясеня та грушки.

Після зрізання стовбури дерев очищають від гілок та розрізають на певну довжину (загально прийнятою є довжина стовбура в 6 метрів, якщо отримати таку довжину є неможливим через будову стовбура, його розрізають на меншу довжину, кратну 1 м). Далі стовбури дерев відправляють на пилорами, де за допомогою стрічкових пил зрізають верхній шар дошки – т. з. «горбиль» разом з корою для утворення обрізного квадратного чи прямокутного пиломатеріалу, який в подальшому розрізають на дошки певної товщини та ширини.

Після розпилювання дошки відсортовують за якісними показниками, відбраковуючи пиломатеріали, що мають природні тріщини, сколи чи ознаки гниття стовбура. Придатні для використання дошки в залежності від пори року піддають природній сушці - під навісом, який захищає від прямих сонячних променів та водночас забезпечує добру вентиляцію. Пришвидшена сушка дошок відбувається в спеціальних камерах, де під дією гарячого повітря з пиломатеріалів видаляється надлишкова волога, тому вони не розтріскуються та є стійкими до усадки.

В чому переваги використання обрізних дошок

Обрізні пиломатеріали, в тому числі дошки, виготовляються дерев, що ростуть в лісах України, які за умови ощадливої та продуманої вирубки є відновлювальними. Обрізні дошки:

  • є екологічно чистими та безпечними будівельними та оздоблювальними матеріалами, які можуть використовуватися в різних умовах;
  • затребувані різними галузями господарювання, в промисловому та приватному будівництві тощо;
  • можуть використовуватися як для побудови великих будівельних споруд, так і для невеликих літніх альтанок для дач.
Завдяки невеликій вазі та нещільній структурі пиломатеріалів монтаж конструкцій з обрізних дошок не викликає жодних труднощів.    
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: