Завантаження ...
Новобудови Києва

Нові правила оренди державного та комунального майна під час воєнного стану

З 08.05.2024 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. № 634» від 07.05.2024 № 512 (далі – Постанова № 512).

Фізичні особи та ФОП, які орендують державне чи комунальне майно і були призвані або прийняті на військову службу після введення воєнного стану, звільняються від сплати орендної плати з першого числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на службу, до першого числа місяця, що настає через три місяці після завершення їхньої служби. Для цього орендодавцю потрібно надати відповідне повідомлення з копією військового або іншого документа, що підтверджує дати початку та завершення служби.

Якщо такі орендарі продовжують використовувати орендоване майно або передали його у користування іншим особам, орендна плата нараховуватиметься в повному обсязі з першого числа місяця, коли було встановлено факт такого користування.

Детальніше про те, яке майно державної форми власності можна брати в оренду. Організація та проведення торгів з оренди майна державної й комунальної форми власності - https://ezakupivli.com.ua/rmb/orenda-neruhomogo-mayna .

Орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси або на тимчасово окупованих територіях, включених до відповідного переліку, не нараховуватиметься орендна плата з першого числа місяця, коли було визначено дату початку бойових дій або тимчасової окупації, до першого числа місяця, що настає через три місяці після завершення бойових дій або окупації. Ця норма застосовується з 01.01.2024 (п. 2 Постанови № 512). Переплата за оренду буде зарахована в рахунок майбутніх платежів.

На період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення або скасування, комунальні підприємства, які повністю або частково фінансуються з місцевого бюджету і утворені органами місцевого самоврядування (ОМС), що діють на територіях, де не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, мають право орендувати державне майно без проведення аукціону. Це майно буде використовуватись для облаштування гуртожитків для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО), житло яких було знищено або пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ. Орендна плата для ОМС та підпорядкованих їм комунальних підприємств, установ, організацій, які фінансуються за рахунок місцевого бюджету, становитиме 1 гривню за 1 квадратний метр орендованої площі.

Для оренди без аукціону необхідно подати орендодавцю державного майна такі документи:

  • заяву;
  • копію статуту (положення);
  • копію документа, що підтверджує заснування комунального підприємства органом місцевого самоврядування, який діє на визначених територіях, де не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: