Послуги українського нотаріуса та особливості реєстрації ФОП для українців у Польщі

​​​​​​​В силу певних обставин після початку повномасштабної війни в Україні мільйони українців стали вимушеними переселенцями, виїхавши в пошуках безпечних місць проживання в країни Європейського Союзу та США.

В силу певних обставин після початку повномасштабної війни в Україні мільйони українців стали вимушеними переселенцями, виїхавши в пошуках безпечних місць проживання в країни Європейського Союзу та США. Багато українських родин знайшли прихисток в Польщі, отримавши право на тимчасове проживання, роботу та навчання для дітей шкільного віку. В окремих випадках громадянам України, котрі тимчасово перебувають на території Польщі, потрібно вчиняти певні юридичні дії, пов’язані з посвідченням їхніх майнових прав чи фактів, що потребують юридичного підтвердження – для цього варто скористатися послугами, які надає український нотаріус Польща (зазначені адвокатські контори знаходяться в Варшаві, Кракові, Вроцлаві та Гданську).

Види послуг, які можна отримати в українського нотаріуса в Польщі

Українські нотаріуси, які працюють в Польщі є юридично незалежними особами з високим рівнем професійної кваліфікації, які діють у відповідності до вимог українського законодавства та несуть повну відповідальність за вчинені ними юридичні акти. До послуг українського нотаріуса варто звернутися у випадках, пов’язаних з необхідністю:

  • підтвердження правочинності договорів купівлі-продажу майна, договорів дарування, позики, шлюбних угод чи договорів щодо розподілу майна або об’єктів нерухомості між колишніми власниками/співвласниками;

  • юридичного засвідчення копій окремих документів та видачі доручень (довіреностей), включно з генеральною довіреністю, дорученням на право розпорядження певним майном, доручень на право використання (управління) легковими автомобілями чи іншими транспортними засобами;

  • посвідчення правочинності складених заповітів, які надають певним особам права на успадкування майна чи грошових активів у випадку смерті їх власника.

Також до сфери послуг українського адвоката у Польщі належить право видачі різних за формою та змістом довідок чи нотаріальних свідоцтв.

Особливості відкриття підприємницької діяльності у Польщі

Громадяни України, котрі на законних підставах перебувають у Польщі, отримали право на проведення будь-якої незабороненої польським законодавством підприємницької діяльності, в тому числі через реєстрацію фізичної особи-підприємця (ФОП).

Перед тим як відкрити ФОП в Польщі, українським громадянам потрібно попередньо визначитися з формою можливого оподаткування доходів, яка може бути загальною (ставка податку 17%), фіксованою (19%) чи одноразовою. Всі процедури з реєстрації ФОП є безкоштовними.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: