Як захиститися від комарів та мошок?

Разом з настанням довгоочікуваного літа, на нас звалилося нашестя докучливих мошок і комарів. І хоч проблема не нова, альтернативного рішення, яке позбавило б нас від комах-кровопивць поки нажаль не винайдено. Але існує чиало корисних порад, як це можна зробити хоч на певний час.

Разом з настанням довгоочікуваного літа, на нас звалилося нашестя докучливих мошок і комарів. І хоч проблема не нова, альтернативного рішення, яке позбавило б нас від комах-кровопивць поки нажаль не винайдено. Але існує чиало корисних порад, як це можна зробити хоч на певний час.

Добірку таких порад пропонує Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка.

Як відкараскатися від комарів та мошок

От і минуло свято Вознесіння… Ми вже трішки розповіли про нього. Згадали і про заборони, і про народні прикмети. А ось іще одна не дуже приємна прикмета, пов’язана з цим днем. «На Ушестя шість мішків мошок та комарів з неба висиплеться». Приблизно так говорили старі люди, очевидно, вважаючи співзвучними слова «Ушестя» (народна назва свята) й «шість». Хоч це й не дуже правильна асоціація, бо йдеться про різні поняття, проте вечорами перебувати надворі таки неможливо. Настирливі кусючки лізуть не лише межи очі, а й у рота, в носа… Наче ті непрохані гості: ти його у двері, а воно – у вікно! Але не були б ми українцями, якби не вміли захищатися – і від ворогів, і від мошкари та комарів.

Отже, як «дешево і сердито» відігнати набридливих кровопивць?

* «Начаклуйте» ванільний розчин або крем. Розчиніть пакетик ванілі в літрі холодної води, перелийте цю диво-рідину у пляшку з розпилювачем і пшикайтеся на здоров’я. Або змішайте звичайний дитячий крем з пакетом ванілі та змащуйте відкриті ділянки тіла. Цей рецепт добрий тим, що не викликає алергії навіть у маленьких дітей.

* Гарний засіб – гвоздична вода. 5 г бутонів сухої гвоздики залийте склянкою води, поставте на вогонь і дайте закипіти. Хай покипить 10-15 хвилин, потім остудіть розчин і змішайте його з будь-яким найдешевшим одеколоном. Ваші нові «парфуми» точно будуть не до шмиги комарам та мошкам. Тікатимуть аж гай шумітиме! А коли ліньки возитися з відварами, влаштуйте собі променад магазинами. Якщо пощастить, можна знайти давній добрий одеколон «Гвоздика». Ціна – мінімальна, мороки – нуль, а ефект – той самий.

* Вони неймовірні – олії ефірні! Змішайте трохи дитячого крему з декількома краплями олії чайного дерева, анісу, герані, лаванди або евкаліпта. Від душі намастіться сумішшю і вирушайте гуляти. Цей аромат дзизкучі кусючки запам’ятають надовго. Як і…

* …аромат багаття. Дим багаття, розведеного на відкритому повітрі, також відлякує комах. Ви досягнете ще більшого ефекту, якщо додасте у вогонь кілька крапель ефірних олій (наприклад, кедра або черемхи) або підкладете гілок ялівцю.

* Здається, це було так недавно… Дитинство, приватний будинок… Вечір. Двір. Дзумкотіння мошок та комарів. Дістаємо із «заначки» старе відерце з навмисне пробитими дірками, просто в ньому підпалюємо трохи паперу, а потім закидаємо все це зверху гілками. Здається, бузиновими. Бо тої бузини під парканом – хоч греблю гати. А пахне її листя й гілля не дуже щоб дуже… Аж носа набік звертає. І у комарів та мошок також . Називався цей хитромудрий винахід «курИще». Або «кадило». І драпала від нього комарва та мошкарня як чорт від ладану… З таким димком-рятівником можна було й на городі спокійно попрацювати. А там росте…

* …корисна мокриця. Її зазвичай рвали курям. А виявляється, ця травичка – ще й відмінний засіб захисту від комарів. Якщо ви зумієте знайти мокрицю на своїй ділянці, розітріть кілька листочків між пальцями й розподіліть кашку по відкритих ділянках тіла. Захист вам забезпечений.

* Побудьте естетами й романтиками, зустріньте комарів та мошок гілковою композицією. Розвісьте букетики з гілок ялівцю, черемхи та бузини в будинку. Вони не тільки наповнять ваше житло ароматом лісової свіжості, але й убезпечать від нападу комах. Перебуваючи надворі, по можливості сідайте біля цих рослин. Жоден комар чи мошка навіть близько не підлетять.

* Хоч гіркий полин, допоможе він. Комарі крутитимуть носами і не спілкуватимуться з вами. Таємницю знаємо одну: чарівний відвар із полину. Ним гарненько шкіру намасти – й від укусів у безпеці ти. Гілочки так само ефективні. Запах їх для комарів – противний.

* Одягайтесь у жовте. Це може здатися абсурдним, але, обираючи жертву, комарі використовують не лише нюх, а й зір. Якщо ваше вбрання чорне, темно-синє або червоне, «вітаємо»: комаха швидше вас знайде. І навпаки – жовтий патологічно не подобається цим набридливим кровопивцям. Такого висновку дійшов медичний ентомолог університету штату Флорида Джеймс Дей. Перевірте, а раптом і справді спрацює.

* Раз комарам та мошкам не до вподоби жовтий колір, то цілком логічно, що й цитрусових вони теж не люблять. Ну й нехай, нам більше буде…  Але не пошкодуймо кілька крапель соку лимона, лайма, апельсина або грейпфрута, щоб змастити свою шкіру перед виходом із дому. Цю «ароматерапію» кусючі нахаби пам’ятатимуть дууууже довго…

* Сухий лід – кровопивцям на обід! Комарів приваблює вуглекислий газ. Отже, ви можете обдурити їх, поставивши в кімнаті контейнер з сухим льодом, який виділяє багато CO2. І тримайте напоготові кришку, щоб комах можна було миттю закрити!

* Карболова кислота не лише славиться антисептичними і бактерицидними властивостями, а ще й відмінно відлякує комарів. Скропіть стіни житла й узголів’я ліжка слабким розчином цієї кислоти – і ваш сон буде міцним та солодким, бо ніхто вам не заважатиме, не кусатиме і над вухом не дзижчатиме.

* Японський гостинчик. Багато хто любить соєвий соус, але мало кому відомо, що він відлякує комарів. Поставте мисочку з невеликою кількістю цього продукту на тумбочку біля ліжка, і комарі забудуть дорогу до вашої оселі.

* * *

Якщо комарі чи мошки вже покусали (на жаль, і так буває), змастіть місця, що сверблять, кефіром. Відмінно допомагає також листя м’яти, черемхи, подорожника, петрушки. Перевірений часом бальзам «Зірочка» теж помічний – він угамує свербіж і зніме почервоніння. Дехто радить прикладати до покусаних місць розрізану навпіл цибулину або протирати їх слабким розчином марганцівки (от тільки де її взяти?). Ще один чудовий народний засіб – харчова сода. Слабкий содовий розчин швидко нейтралізує комарині укуси у дітей і не завдає малюкам жодних незручностей.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: