Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи можна перевірити якість молока в домашніх умовах

Чи можна перевірити якість молока в домашніх умовах фото

Аби перевірити якісне молоко чи ні, не треба спеціальних пристроїв або ж глибоких знань. Прості способи дадуть змогу визначити чи розбавлений напій, чи є в ньому крохмаль і сода.

Молоко - джерело багатьох корисних мікроелементів. Проте, багато людей сумніваються, що виготовлення улюбленого з дитинства продукту не обходиться без додавання крохмалю, соди, крейди чи води. Лабораторним шляхом без проблем можна виявити небажані компоненти, але на це знадобиться час. Та не хвилюйтесь, адже перевірити молоко на натуральність можна легко в домашніх умовах.

Як перевірити молоко на присутність крохмалю

  1. Наявність крохмалю можна перевірити за допомогою йоду: просто додати пару крапель у склянку з молоком. Якщо рідина стала синюватого кольору, це означає, що в молоці є крохмаль. Якщо пішли жовті кола - молоко натуральне.
  2. Існує інший спосіб виявлення крохмалю, який можна провести навіть на ринку. Наберіть трохи молока в ложку та обережно підігрійте його знизу запальничкою. Крохмаль робить рідини більш тягучими. Якщо помітили, що молоко відрізняється подібною текстурою, то перед вами фальсифікат.

Як виявити крейду, кислоту та соду

До речі, їх додають, щоб молоко довго не псувалося.

  1. Налийте невелику кількість продукту у прозору ємність. Додайте в молоко щіпку лимонної кислоти і влийте трохи оцту. Оцініть реакцію. Якщо на поверхні стали з'являтися бульбашки (як у пляшці з мінералкою), у молоко підмішано крейду.
  2. Наявність соди та саліцилової кислоти також можна дізнатися за допомогою лакмусового паперу. Опустіть папірець у молоко: якщо в молоці є сода, то лакмус стане синього кольору, якщо кислота - червоного.

Як перевірити, розведене молоко водою чи ні

  1. Метод "Ніготь". Потрібно краплю молока капнути собі на ніготь. Якщо крапля тримає форму - молоко не розведено. І молоко розведене, якщо крапля пливе.
  2. Також у цьому допоможе медичний спирт. Його кількість має бути вдвічі більшою за кількість молока. Якісний продукт, тобто нерозбавлене молоко, одразу ж згорнеться, перетвориться на пластівці. А неякісне молоко, в якому багато води, згорнеться не так швидко, а протягом кількох хвилин.
  3. Наявність води ще можна перевірити наливши в склянку теплу воду. Після цього повільно влити молоко. Якщо струмінь відразу ж змішується з водою, то молоко розбавлене. Якщо збирається згустком зверху склянки, то продукт натуральний.

Навіть якщо домашні засоби перевірки підтвердили, що молоко належної якості, напій, придбаний у сумнівному місці, може містити шкідливі домішки. Тому лабораторні методи контролю надійніші: вони дозволяють перевірити молоко, наприклад, на наявність пальмової олії, так і оцінити продукт за іншими параметрами. А щоб не влаштовувати лабораторні досліди та бути впевненим в якості товару, варто купувати молоко у перевіреному місці, де стежать за дотриманням обов'язкових вимог та норм.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: