Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Алкоголь вбиває: як не стати жертвою отруєння

Алкоголь вбиває: як не стати жертвою отруєння фото

Відрізнити смертельну горілку на око чи смак неможливо, тому найголовніше правильно діяти в разі появи симптомів отруєння.

Чому ми замислюємося про шкоду і ризики для здоров'я від вживання алкоголю тільки у надзвичайних ситуаціях, коли страждають сотні людей і вмирають десятки?

За попередніми висновками судово-медичної експертизи, смерть спричиняє отруєння алкогольним сурогатом, що містить метанол.

Метанол - це важка отрута, яка окислюється в організмі до формальдегіду. Формальдегід в свою чергу має перший клас небезпеки для людини і класифікується як надзвичайно небезпечна речовина. Лише 10 мл формальдегіду можуть вбити людину.

СКІЛЬКИ ПИТИ НЕ ШКІДЛИВО

Сьогодні в світі тисячі вчених займаються вивченням впливу алкоголю на організм людини. Більшість досліджень зводиться до того, що алкоголь в невеликих дозах не тільки не шкідливий, але навіть і корисний. Наприклад, в новітньому дослідженні американських вчених, опублікованому у журналі Nature, йдеться про те, що алкоголь запускає в організмі той самий біохімічний механізм, що і антидепресанти. Таким чином, келих вина тимчасово полегшує депресію і знімає симптом "тривожного стану". При цьому вчені зазначають, що такий ефект мають тільки дуже дозовані об'єми якісного алкоголю.

ЯК НАШ ОРГАНІЗМ РЕАГУЄ НА АЛКОГОЛЬ

Вчені довели, що організм людини здатний за годину окислювати не більш ніж 8 мл 96% етилового спирту. Таким чином, під час застілля, що триває годину, ваш організм може впоратися лише з 153 мл пива (зі вмістом алкоголю 5%), 48 мл вина (із вмістом алкоголю 16%) і 19 мл горілки (зі вмістом спирту 40%).

Іншими словами, протягом години можна без шкоди для організму випити лише півбанки неміцного пива ємністю 0,33мл. Випиваючи більше за цей час, ви вже отруюєте себе алкоголем. І зараз ми говоримо тільки про вживання якісного алкоголю!

Етанол швидко всмоктується через шлунково-кишковий тракт і вже за кілька хвилин потрапляє в кров. Швидке розпивання 500 мл алкоголю дорослою людиною викликає сильне алкогольне отруєння, а перевищення кількості алкоголю в крові вище 3-5 проміле є смертельним. Пам'ятайте, що організму потрібно ще подбати про те, щоб вивести алкоголь. За окислення і виведення етилового спирту відповідає печінка - 92% алкоголю окислюється в нашій печінці, інші 8% - в незміненому вигляді виводиться з організму системою виділення і з повітрям через легені.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ АЛКОГОЛЬНИЙ СУРОГАТ, ЩО МІСТИТЬ МЕТАНОЛ

Метанол - це спирт, який за своїми фізичними властивостями дуже схожий на етанол – він має такий самий колір і запах. Відрізнити етанол (звичайний алкоголь) від метанолу можна тільки в лабораторії. Тому немає нічого дивного в тому, що ні горе-виробники, ні споживачі нічого не запідозрили. Метанол є отрутою, що застосовується в органічній хімії як розчинник. Окислюючись, метанол перетворюється на ще більш токсичну отруту - формальдегід. Формальдегід використовується в якості консервації біологічних речовин, організмів і органів для створення анатомічних препаратів (вони використовуються студентами біологами і медиками). Він спричиняє денатурацію білків, тому з його допомогою дублять шкіру в шкіряному виробництві, створюють фотоплівку, смоли, фарби і вироби з пластику.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ГОСТРЕ ОТРУЄННЯ АЛКОГОЛЬНИМ СУРОГАТОМ ІЗ ВМІСТОМ МЕТАНОЛУ

Це один з найбільш небезпечних видів отрути - навіть 10 мл метанолу призводять до тяжких отруєнь. Якщо до організму потрапляє більше 80-90 мл метанолу, на людину чекає смерть. Ознаками гострого отруєння метанолом є - озноб, нудота, сльозотеча, біль і печія у роті та горлі, спрага, блювота з кров'ю, запаморочення й втрата свідомості. Навіть якщо постраждалому вдалося врятувати життя, згодом канцероген призводить до погіршення зору (формальдегід згубно діє на сітківку ока), а також до погіршення роботи органів дихання, нирок і печінки.

ЩО РОБИТИ В РАЗІ ГОСТРОГО ОТРУЄННЯ МЕТАНОЛОМ 

Самостійно в домашніх умовах хворому з гострим отруєнням сурогатом, що містить метанол, мало чим можна допомогти. Якщо у людини поруч з вами з'явились симптоми отруєння, одразу викличте "швидку". До приїзду лікарів постарайтеся забезпечити потерпілому доступ свіжого повітря, звільнити від одягу. Йому краще не стримувати блювотні позиви - вони свідчать про те, що організм бореться з токсинами. Допоможіть йому прийняти активоване вугілля та промити шлунок содовим розчином. Після чого напоїть теплим чаєм.

При цьому антидотом метанолу є етанол (звичайний алкоголь). У кількостях, що перевищують дозу прийнятого метанолу. Але вводити його в організм можуть тільки медики.

Бережіть себе і будьте здорові!

Фото: sq.com.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: