Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

25 цікавих фактів про Україну: що ви не знали про обласні центри?

25 цікавих фактів про Україну: що ви не знали про обласні центри? фото

25 цікавих факти про Україну - по одному на кожен обласний центр нашої Батьківщини.

В місті Вінниця до початку Другої світової війни третину мешканців складали євреї. Нині в місті функціонує декілька синагог, є єврейські школи та цвинтар, а також існує житловий район, відомий як Єрусалимка. Крім того, у Вінниці святкують єврейське свято Хануку.

Місто Дніпро славиться своєю однією з найдовших і найживописніших набережних у світі, яка розтягнулася на 23 кілометри.

У 2012 році в центрі Донецька був встановлений рекорд Гіннеса за наймасштабнішу квадриль (народний танець). У заході взяли участь понад 30 тисяч танцівників.

Місто Житомир славиться виробництвом найбільшої кількості меду в Україні, а також чверть українського морозива виробляється саме тут.

У місті Запоріжжя був виготовлений один із перших тракторів в колишньому СРСР, який був подарований Володимиру Леніну. Трактор мав просту конструкцію, але він був легкою в роботі. Цей трактор отримав назву "Запорожець", як і відомий автомобільний бренд.

Місто Івано-Франківськ раніше мало назву Станіславів і було столицею Західно-Української Народної Республіки у 1919 році. Сучасну назву місто отримало у 1962 році, відзначаючи своє 300-річчя.

У Києві знаходиться найглибша станція метро в світі - "Арсенальна". Спуск на цю станцію на ескалаторі займає більше п'яти хвилин.

Місто Кропивницький отримало свою назву на честь театрального діяча - творця українського театру Марка Лукича Кропивницького. Це єдиний обласний центр в Україні, названий на честь видатної особистості.

Стара вулиця Луганська, яка колись називалася Англійською, була єдиною вулицею міста. Тут проживали англійські інженери. Тепер вона має назву вулиця Даля.

Місто Луцьк славиться найдовшим житловим будинком в Європі. Він має загальну довжину понад 2,5 кілометри і включає 120 під'їздів.

Львів відомий як найрізноманітніший релігійний центр в Україні, де представлені різні конфесії християнства, а також є синагога.

У місті Миколаїв розташована одна з найстаріших морських обсерваторій в Європі, вона є однією з найкрасивіших споруд у місті і найвищою точкою.

В Одесі існують будинки, побудовані під кутом 45 градусів. Якщо подивитися на них збоку, здається, що ці будинки плоскі.

Місто Полтава вважається колискою української розмовної мови. Саме тут народився і жив Іван Котляревський, автор першої поеми українською мовою.

У Рівному був знайдений бурштин віком 40 мільйонів років, в якому були знайдені давні скорпіони, павуки, мурахи та інші комахи. Цей бурштин сформувався тоді, коли територія України була островом, а на місці Польщі було море.

Сімферополь розпочинає найдовший тролейбусний маршрут в світі, який завершується в Ялті. Довжина маршруту становить 86 кілометрів.

Ужгород розташований ближче до Варшави, Кишинева і Праги, ніж до Києва.

Харків відомий своєю "освіченістю", оскільки тут розташовано майже 80 вищих навчальних закладів.

Під Херсоном розташована велика мережа катакомб, звідки колись видобували глину для будівництва старого міста.

Хмельницький отримав свою назву на честь гетьмана Богдана Хмельницького, але сам гетьман ніколи не відвідував це місто.

В Черкасах міг розташовуватися Родень - одне з найзагадковіших міст України, яке існувало у 8 столітті. Його точне розташування невідоме, але є припущення, що він знаходився на Замковій горі в Черкасах.

Чернігів є одним з найстаріших міст України і історичним центром Лівобережної України, а також одним з найбільш населених міст Київської Русі.

У Чернівцях щодня о 12:00 на міській ратуші трубач в національному костюмі грає мелодію "Марічка".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: