Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Які закінчення мають українські прізвища, яких в Україні найбільше

Які закінчення мають українські прізвища, яких в Україні найбільше фото

Як закінчуються українські прізвища, яких в Україні найбільше. Вважається, що більшість українських прізвищ закінчується на "-енко", а  прізвища, які закінчуються на "-ський", "-цький", "-зький" – винятково польського походження. Однак це не так, точніше, не зовсім так.

Яких прізвищ найбільше в Україні

Як стверджують експерти, ні загалом по Україні, ні по окремих регіонах прізвища із закінченням на  "-енко", як, наприклад, Бондаренко, Петренко, не переважають. Серед корінних жителів країни питома вага носіїв прізвищ, що закінчуються на "-енко", коливається від 30% у Чернігівській області (це найвищий показник по областях) до 4% у Львівській області (найнижчий показник). Загалом по Україні вони не перевищують 15% всіх прізвищ. Тобто прізвищ на "-енко" хоч і не найбільше в Україні, але вони мають найвищу питому вагу.

Як закінчуються українські прізвища, що перебувають на другому місці

На другому місці серед українських прізвищ – із закінченням на "-ук", як, наприклад, Дмитрук, Кравчук, Марчук, вони зустрічаються по всій Україні. До 30% носіїв таких прізвищ мешкають у Волинській, Рівненській, Житомирській областях.

Які прізвища на третьому місці за поширеністю

Третє місце належить українським прізвищам на "-ський", "-цький", "-зький". Вважається, що це польські прізвища. Але це поширений стереотип, не більше. Як вважають експерти, прізвища з таким закінченням притаманні багатьом слов’янським народам і означають місце походження їхнього першого носія.

Щоб зрозуміти, яке походження таких прізвищ, треба розбиратися, який населений пункт чи місцевість вони відображають. Якщо це місцевість на території Польщі, то це прізвище польського походження, якщо на території Чехії, то це прізвище походить саме звідти. Українське прізвище Хорольський означає, що її носій був з відповідного міста на Полтавщині, Уманський, Шпольський – відповідно, з Черкащини, предок українця з прізвищем Ніжинський походив з міста на Чернігівщині тощо.

Четверте місце посідають іменникові прізвища

На четвертому місці серед українських прізвищ – прізвища-"іменники". Це, наприклад, Дуб, Куниця, Стріха, Сало тощо. Такі прізвища поширені по всій Україні, але найбільше їх у Закарпатській області та на Полтавщині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: