Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Фарба, яка може скоротити ваш рахунок за електроенергію

Фарба, яка може скоротити ваш рахунок за електроенергію фото

У Стенфордському університеті розробили фарбу, яка може допомогти зменшити нашу залежність від кондиціонерів та обігрівачів, пише ScienceAlert.

Вона доступна у різноманітних кольорах, і за правильного використання може серйозно скоротити рахунки за електроенергію та викиди вуглекислого газу.

Фарба здатна відбивати до 80 відсотків середнього інфрачервоного світла від Сонця, що в 10 разів більше, ніж звичайні кольорові фарби.

Світло середнього інфрачервоного діапазону зазвичай поглинається у вигляді тепла поверхнями будівель. При використанні на зовнішній стороні будівлі фарба не пропускає тепло, і її можна використовувати всередині, щоб зберегти тепло.

Таким чином, розробники фарби кажуть, що вона забезпечує «цілорічне енергозберігаюче рішення», яке можна використовувати в різних кліматичних умовах.

Нова фарба має два шари, які наносяться послідовно. Перший - це світловідбиваючий нижній шар, який містить пластівці сріблястого алюмінію. Другий – інфрачервоний прозорий верхній шар, який містить кольорові неорганічні наночастинки.

Під час випробувань у штучно теплих умовах фарба зменшила кількість енергії, необхідної для охолодження закритого простору, майже на 21 відсоток. Випробування в штучно холодних умовах зменшили енергію, необхідну для обігріву простору, на 36 відсотків.

За оцінками дослідників, фарба може заощадити 7,4 відсотка енергії, необхідної для обігріву, вентиляції чи охолодження житлового будинку середньої поверховості.

Команда продовжує удосконалювати свою технологію та сподівається в майбутньому комерціалізувати фарбу.

У 2021 році американські вчені створили «найбілішу в світі» фарбу, яка також дозволяє охолоджувати різні поверхні. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: