Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Який сьогодні день?

Який сьогодні день? фото

Традиційне народне свято 25 вересня, відоме під різними назвами, такими як "Артамон змійовик", "Артамонов день" або "Сергій-капусник", має глибокі корені в українській культурі та обрядовості. Цей день відзначається різними обрядами та прикметами, і має своє особливе значення в народному календарі.

У православній церкві України, 25 вересня вшановується пам'ять преподобної Єфросинії Олександрійської та преподобного Сергія, який вважається чудотворцем всієї Київської Русі. За старим стилем церква також згадує італійського священномученика Автонома в цей день.

У минулі часи народне свято 25 вересня називали "Сергій Капусник". У цей день головними стравами були голубці та борщ, приготовані зі свіжої капусти. Залишки капусти використовували для квашення в бочках, додавши ягоди брусниці або журавлини для особливого смаку.

Також, в цей день наші предки різали курей для особистого вживання та продажу, вважаючи, що курчата вже достатньо виростають до цієї дати. А з яєчними курками пов'язували ритуал - збирали всі знесені цього дня яйця і варили їх, вірячи, що це позитивно впливає на продуктивність курей.

За старим стилем, народне свято 25 вересня також називали "Артамон Змійовик". В цей день вважалося, що змії масово виповзають із своїх нір та переходять у ліси до весни. Змії ставали більш агресивними стосовно свого потомства, тому наші предки уникали виходити на природу в цей день, щоб уникнути зустрічі з цими плазунами.

У цей день також збирали врожай калини та горобини, готуючи з них компоти та варення. При цьому частину ягід залишали на деревах для птахів. Рубати горобину вважалося дуже поганою прикметою, яка може принести голод та нещасливі події в сім'ї.

Щодо прикмет про погоду, пов'язаних із 25 вересням, варто відзначити такі:

  • Якщо на вишні повністю відпало листя, то це може вказувати на ранню зиму.
  • Відсутність комах свідчить про наближення похолодання.
  • Якщо дорога покрилася брудом і стала непроїзною, це може свідчити про наближення дощів.
  • Якщо протягом усього дня йде дощ, це може означати дощову осінь та теплий грудень.
  • Якщо день випав на зростаючий місяць, це може вказувати на дощову осінь.
  • Випадок інію на деревах вранці може свідчити про наближення холодної осені.
  • Велика кількість жолудів на дубі може передбачати сувору та сніжну зиму.
  • Грім в цей день може свідчити про наближення потепління.


Важливо відзначити, що клімат зазнав змін, і деякі з цих старих прикмет можуть бути застарілими чи неактуальними.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: