Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як ти?

Як ти? фото

10 жовтня — Всесвітній день ментального здоров’я

«Ти як?» — питання, що стало маркером уваги і турботи близьких людей

Запитуй у себе щодня, не лише сьогодні — «Ти як?»

Ти — який живеш у часи широкомасштабного російського вторгнення. Ти — який відчуваєш тривогу і не відчуваєш міцної опори під ногами. Ти — який не впевнений сьогодні, що настане завтра. Ти — який читаєш новини про трагедії, що розривають серце. Ти — який думаєш про близьких, знайомих і незнайомих, забуваючи про себе.

А ти запитуєш — «Ти як?»

Відповіді можуть бути різними, але обов’язково — чесними. Адже саме це стане початком шляху до того, що є базовою цінністю ментального здоров’я — добробут людини і те, наскільки щасливою вона почувається.

Великі потрясіння, притаманні нашому сьогоденню, завдають не лише горя, моральних та фізичних страждань, але й відшаровують все зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.

У випробуваннях ми плекаємо нашу стійкість. Українці, які понад півтора року протистоять широкомасштабній російській агресії, добре знають, що це таке — триматися всупереч усьому. І весь світ бачить прояви цієї стійкості й захоплюється нею. Ми маємо цінності. Найвища наша цінність — це людина і її життя. Тож ми діємо згідно із законами моралі, вчимося орієнтуватися у новій реальності. На жаль, ця реальність — воєнна і травматична. Та ми підставляємо одне одному плече і тримаємо стрій.

Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але і для всього світу ментальне здоров’я є викликом. Це показало міжнародне дослідження, проведене для третього Саміту перших леді та джентльменів й представлене 6 вересня у Києві.

Ментальне здоров’я — універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи (!) про себе.

Ментальне здоров’я — це ще й про довіру між нами. Про вміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили зазирнути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.

Це ж міжнародне дослідження показало, що стигма заважає не лише діяти задля покращення свого ментального добробуту, а й навіть говорити на цю тему. Більшість досі вважає, що це може бути соромно або вплине на репутацію в суспільстві, ставлення в родині.
 
Дружина Президента Олена Зеленська у Всесвітній день ментального здоров’я нагадала українцям про програму ментального здоров’я "Ти як?".

Для України, підкреслила вона, ця дата важлива як ніколи: "Стрес, який щодня витримуємо через російський напад, неможливо ігнорувати чи замовчувати. Українці самовіддані, відчайдушні й сміливі в захисті одне одного". 

"Та чи вистачає наших душевних сил на самих себе? Адже, щоб зберегти стійкість країни, мусимо зберегти кожен свою", - вважає перша леді.

На переконання Зеленської, необхідно чесно аналізувати свої відчуття, не соромитися звертатися по допомогу, якщо щось непокоїть.

Вона нагадала, що Всеукраїнська програма ментального здоров’я "Ти як?" створена спеціально для того, щоб кожен знайшов психологічну допомогу тоді й там, коли вона потрібна.

"Щоб підтримати інших, підтримаймо себе. Нехай кожен наш день буде днем ментального здоров’я. Психологічна безпека цілої країни починається з кожного з нас", - підкреслила дружина Президента.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: