Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

П'ятниця 13: Міфи, Легенди та Прикмети цього Загадкового Дня

П'ятниця 13: Міфи, Легенди та Прикмети цього Загадкового Дня фото

Тривала історія зв'язку числа 13 та п'ятниці може бути прикладом того, як людство придумує прикмети та пов'язує їх з найрізноманітнішими подіями та фактами. Чимало міфів і суперечок з'єдналися навколо цієї небезпечної комбінації.

П'ятниця 13 - дата, яка асоціюється багатьма з нещасливою та невдачливою. Цей день став предметом численних міфів і прикмет, символом негативних подій та нещастя. Хоча для багатьох це може здаватися просто забобонами, історія та прикмети, пов'язані з цією датою, залишаються цікавими і загадковими.

Однією з таких історій є трагічна подія, яка відбулася в середньовіччі у Франції. За легендою, в п'ятницю 13 жовтня 1307 року король Франції Пилип IV Красивий обрав саме цю дату, щоб розправитися із Тамплієрським орденом. Всіх членів ордену, яких звинувачували в єресі, арештували, катували, і публічно "допитували" до того моменту, поки ті не "зізналися" у всіляких гріхах. Ця трагедія визволила Пилипа Красивого від обов'язку сплатити величезні кошти, які він позичав у Тамплієрів. Крім того, король виправдав пограбування майна ордену.

За папським наказом, орден Тамплієрів був офіційно розформований, і влада почала займати його землі. Влада багатьох інших європейських країн також переслідувала орден у судовому порядку, намагаючись зменшити кількість церковних володінь.



Пошук історичних коренів міфу про нещасливість п'ятниці 13 навряд чи розкриє їхнє справжнє походження. Зазвичай звідки виникає міф, важко визначити. Однак існують певні гіпотези.

Одна з найпоширеніших версій пов'язує це з християнством. За Легендою, на Останній Вечері, на яку Ісус зібрав своїх учнів, було 13 осіб. Двоє з них - Іскаріот та Петро - пізніше стали зрадниками та зробили великий гріх, тож число 13 вважається як нещасливе.

Проте існують і інші версії, які пояснюють прокляття числа 13 та п'ятниці. У скандинавських міфах, наприклад, розповідається про те, як 12 богів справляли свято у Валгаллі й не запросили 13-го бога, Локі. Ця подія призвела до трагедії, де Локі змусив сліпого бога Гальдра вбити Бальдра, бога щастя та радості. Таким чином, у скандинавській традиції число 13 асоціюється з нещастям.



Ще однією версією є зв'язок між числом 13 та повним місяцем. За цією теорією, повна фаза місяця починається на тринадцятому дні місяця, а це зазвичай є п'ятницею. В багатьох культурах повний місяць асоціюється з певними негативними явищами, такими як злочинність, самогубства, нещасні випадки та аварії, що призводять до того, що цей день отримав назву "Чорна п'ятниця".

П'ятниця 13 із його міфами, легендами та прикметами може здатися дуже невдалим днем, але це також стало причиною для безлічі цікавих фактів і навіть справжньої фобії. Деякі люди бояться цієї комбінації числа та дня до такої міри, що існують навіть спеціальні назви для цієї фобії – "трискайдекафобія" та "параскаведекатріафобія" чи "фріггатріскаідекафобія". Вони зазвичай призводять до уникнення важливих справ та подій у цей день і можуть бути причиною безлічі абсурдних вірувань і забобонів.

Прикмети та Вірування
Скрізь по світу існують численні прикмети та вірування, пов'язані з цією датою. Ось деякі з них: 

  • Заборонено стригти нігті, оскільки вважається, що це може скоротити тривалість життя.
  • В п'ятницю 13-го вважається, що слова і думки мають особливу силу і можуть миттєво здійснюватися.
  • За різних епох п'ятницю 13-го розглядали як сприятливий час для ворожіння через сильну енергетику цього дня.
  • Розповідь про свої сни в ніч на п'ятницю 13-го вважається невдалою, оскільки вважається, що це може відібрати частину життєвої енергії.
  • Висаджена рослина в п'ятницю 13-го, за повір'ями, може погано рости.
  • Не розбивайте дзеркала. Розбиття дзеркала в П'ятницю 13 вважається поганим знаком. Якщо ви зробите це, ви ризикуєте привернути собі сім років нещастя. 
  • Заховуйте ваші плани. Існує вірування, що ваші плани можуть зіпсуватися, якщо ви поділитеся ними з іншими в П'ятницю 13. Тому краще залишати їх в таємниці.
  • Не починайте новий проєкт. Цей день вважається нещасливим для нових починань. Якщо у вас є важливий проєкт або план, краще відкладіть його запуск на інший день.

Цікаві Факти про П'ятницю 13-го:
  • Велика кількість лікарень у світі уникнула створення палати з номером 13.
  • Багато американських авіакомпаній відмовилися від позначення місця №13.
  • Багато готелів уникають надавати номер 13 своїм гостям.
  • Деякі хмарочоси не включають 13-й поверх, а замість нього йде 14-й.
  • В історії зустрічається багато важливих подій, які припадали на п'ятницю 13-го, такі як народження Фіделя Кастро та актриси-близнючок Мері-Кейт і Ешлі Олсен.
  • Рік 2015 виділяється рекордною кількістю п'ятниць 13-го, які припадали на лютий, березень і листопад.

П'ятниця 13 - це, безумовно, насичена історіями дата, яка викликає велику цікавість і різні реакції в людей. Чи ви вірите в ці прикмети та міфи, чи ж вважаєте їх просто цікавими легендами, обирати вам. Попри все, п'ятниця 13 завжди залишатиметься днем, який привертає увагу та викликає обережність у людей.

Підготувала: Торчишник Рая

Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: