Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

2 листопада: яке сьогодні свято, традиції та заборони?

2 листопада: яке сьогодні свято, традиції та заборони? фото

Віряни вшановують пам'ять священномучеників Ахиндина, Пигасія, Афтонія, Єлпидифора та Анемподиста.

Ахиндин, Пигасій та Анемподист жили в IV столітті та обіймали важливі посади придворних у Персійського царя Сапора II. Однак їхнє відверте віровизнання християнства було таємним. У ті часи християн переслідували, і їхню віру вивчали з підозрою. Якось, наближені до царя почали сумніватися у вірності цих трьох і вирішили звинуватити їх перед владою. Цар велів їх привести на суд.

На суді Ахиндин, Пигасій і Анемподист не сховували своєї віри і відверто визналися, що служать Ісусу Христу. Це призвело до їхнього засудження на муки і тортури.

Імператор наказав бити їх батогами, але вони витримали всі страждання, навіть тоді, коли сам цар зомлів, не витримавши видовища крові. Всі вважали, що цар помер, але святі молитвою воскресили його. Тоді Сапор звинуватив їх у чарівництві та велів підвісити їх над вогнищем. Один із мучеників, не бажаючи чути богохульство, вигукнув: "Нехай будуть безмовні твої уста", і цар миттєво втратив мову.

Правитель розпачував та почав рвати волосся, розшматувати мантію, але навіть так не міг висловити слова. Тоді Ахиндин вирішив помилувати царя, простягнувши до нього руку і відновив його мову іменем Господнім. Проте цар сприйняв це як чаклунство і велів піддавати мучеників далі тортурам вогнем. Зрештою, мучеників стратили. Разом зі священномучениками Ахиндіном, Пигасієм, Анемподистом, трагічно загинули також сім тисяч інших християн, які стали свідками цього жахливого спектаклю віри та страждань.

2 листопада також відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

18 грудня 2013 року на своїй 68-й сесії ГА ООН прийняла резолюцію, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дата була вибрана в пам’ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року.

Ця резолюція засуджує акти насилля щодо журналістів і працівників засобів масової інформації. Вона також закликає держави-члени ООН зробити все можливе для попередження насилля й притягнення до відповідальності винних у здійсненні злочинів проти журналістів.

Що не можна робити цього дня

Не варто їхати в далеку дорогу.
Краще не зустрічатися з недругами.
Не варто ходити в ліс, гори і будь-яку дику місцевість
Не можна ображати кого-небудь, лаятися, сваритися.

Народні прикмети

Якщо хмари пливуть проти вітру, то буде снігопад.
Кричать снігурі – до швидких морозів.
Якщо 2 листопада пішов дощ, то весь місяць буде дощовим.
Прилетіли синиці – до ранньої зими.
Якщо небо затягнуте хмарами, то прийде відлига.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: