Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Стрітення Господнє 2024: Зміни у календарі та значення свята

Стрітення Господнє 2024: Зміни у календарі та значення свята фото

Свято Стрітення Господнього, одне із дванадцяти важливих християнських свят, відзначається за новим календарем у 2024 році.

Зміни у календарі, які вводили УГКЦ та ПЦУ з вересня 2023 року, перенесли це свято на 2 лютого (раніше 15 лютого за старим календарем).

Історія та значення Стрітення Господнього

 Цей день відзначає момент, коли віряни вшановують зустріч Ісуса Христа, Сина Божого, із народом. Згідно з церковними переказами, Діва Марія та Йосип привели новонародженого до храму, щоб виразити подяку Господу. У храмі їх очікував Симеон Богоприймець, який став символом народу. Він прожив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Після того, як він узяв малюка на руки, відразу помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

Назва "Стрітення" походить від слова "стрітення" у старослов'янській мові, що означає "радість" або "зустріч". Ісусова зустріч із Симеоном приносить радість та визначає значення цього свята.

Історія та традиції Стрітення Господнього

Свято святкували ще в дохристиянські часи, коли воно мало назву Громовиця, Стріщення чи Зимобір.

Згідно народних вірувань, цього дня відбувалася "зустріч" зими та літа, що часто визначало подальшу погоду.

З прийшовших до наших днів традицій важливо відзначити відвідування церкви та освячення води та свічок, що вважаються "громичними".

Воду з освячених святинь традиційно вважають цілющою, а свічки використовують під час грози.

За легендою, вони захищають від негоди ваше життя і худобу. Історія та значення Стрітення Господнього тісно переплітаються з віруваннями та традиціями, додаючи особливий колорит цьому важливому християнському святу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: