Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Китайський Новий рік 2024: Дати, Традиції та Символіка

Китайський Новий рік 2024: Дати, Традиції та Символіка фото

У сучасному Китаї Новий рік святкують не один раз, а двічі на рік: у ніч проти 1 січня, як і в усьому світі, а також за східним календарем.

Запитанням для багатьох є дата початку китайського Нового року 2024, а також те, які традиції супроводжують цей веселий та святковий період у Піднебесній.

Коли починається китайський Новий рік 2024

Однією з особливостей китайського Нового року є відсутність фіксованої дати святкування.

Щорічно вона визначається на різний день, оскільки перший день Нового року завжди настає на другий молодик після дня зимового сонцестояння (після 21 грудня).

Згідно григоріанського календаря, це може бути будь-яка дата від 21 січня до 21 лютого.

У Піднебесній святкування традиційно триває до 15 днів.

Китайський Новий рік 2024: Дати та символіка

Зимове сонцестояння 2023 року відбулося 22 грудня.

Отже, другий молодик після цієї дати припадає на 10 лютого 2024 року, коли й розпочнеться святкування китайського Нового року за східним календарем.

Для китайців це буде 4721-й рік, а завершиться він 28 січня 2025 року.

Не менш цікавою є символіка року. Кожен рік у Китаї пов'язаний з комбінацією зі стихій та покровителя, яка повторюється кожні 60 років.

У 2024 році настає рік Зеленого Дерев'яного Дракона. 

Легенди Китайського Нового року

Згідно з легендою, китайці колись боролися зі страшним чудовиськом на ім'я Нянь, яке постійно погрожувало їхньому врожаю та худобі.

Щоб його відлякати, вони вивчили мистецтво прикрашання будинків червоним папером, побажаннями та червоними ліхтарями. Червоний колір пов'язаний із страхом чудовиська, яке злякалося дітлахів у червоному одязі.

Напередодні свята кожна сім'я прибирає свій будинок, щоб вивести невдачі та зробити місце для майбутнього щастя.

Традиції святкування Китайського Нового року

Перед початком свята китайці збираються всією родиною за святковим столом. Звичайно, готують улюблені страви всіх членів сім'ї, особливо уважно обираючи м'ясні та рибні страви, а також традиційні цзяоцзи (пельмені).

Це символ народження синів, одне з найважливіших побажань на Новий рік.

Святкування завершується феєрверками, які, за повір'ям, відганяють злих духів і приносять щастя.

Наступного ранку діти вітають своїх батьків і отримують червоні конвертики, хунбао, з грошима, відзначаючи початок нового року з великою радістю та побажаннями щастя та здоров'я.

Потім вони вирушають вітати родичів, присвячуючи перші п'ять днів року цьому важливому обрядовому заходу, особливо значущому для великих сімей.

Під час обміну подарунками важливо враховувати традиції. Парні предмети, які символізують сімейну гармонію та єдність, є популярним вибором.

Дві мандарини, які вважаються символами фінансового благополуччя, традиційно приносять у гості і отримують у відповідь, підкреслюючи прагнення до достатку та щасливого року.

Усі ці традиції та обряди надають китайському Новому року особливого шарму та унікального колориту. І, безсумнівно, роблять це свято одним із найочікуваніших та найвеселіших!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: