Завантаження ...
Новобудови Києва

Радониця: традиції, звичаї та історія свята

Радониця: традиції, звичаї та історія свята фото

Кожного року православні християни східного обряду святкують Радоницю, також відому як Гробки або Проводи. Це свято вважається часом для вшанування пам'яті померлих родичів, відвідування церкви, а також виходу на кладовище для молитви.

У 2024 році Радониця припадає на вівторок, 14 травня.

Ця дата не змінилася навіть після переходу Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви на новий стиль. Чому? Особливість полягає у тому, що дата Радониці визначається від Великодня, а це свято визначається за візантійським календарем, що залишився незмінним.

Радониця є важливим весняним святом, під час якого віряни згадують своїх померлих родичів та близьких. У цей день проводяться богослужіння в храмах, а потім віряни відвідують кладовища, покладають квіти на могили та моляться за померлих.

Святкування Радониці включає у себе й певні традиції. Наприклад, в храмах відбуваються спеціальні богослужіння, а після них віряни вирушають на кладовище. Там вони поминають померлих родичів, ставлять на могили квіти та влаштовують поминальну трапезу.

У віддалених часах Радониця вважалася важливим святом на християнських цвинтарях. Цей день символізує радість від відродження душ померлих. Традиційно віряни приносять на могили фарбовані яйця та паски, залишки від святкування Великодня, і влаштовують обрядову трапезу.

Уявлення наших предків вважало, що дощ на Радоницю — це знак плодючого року. Також вважалося, що дитина, яка народилася в цей день, удостоювалася особливих якостей, що були притаманні померлим родичам.

За допомогою традицій та обрядів Радониця стає днем вшанування пам'яті покійних та сприяє збереженню національних звичаїв та культурних цінностей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: