Завантаження ...
Новобудови Києва

Як правильно називати ягоди українською?

Як правильно називати ягоди українською? фото

В Україні розпочався сезон полуниці. Але як правильно називати ягоду, яка вирощується у нас та закордоном – полуниця, клубніка, суниця?

Дуже часто в народі називають дрібну дику ягоду суницею, а велику, вирощену на городах або у теплицях, - полуницею або клубнікою.

Як правильно називати ягоди

Заступник директора по науковій роботі Інституту садівництва Національної академії аграрних наук Олександр Ярещенко роз’яснює: "З наукового (ботанічного) погляду вирощують суницю садову, російською 'землянику садовую' (Fragaria ananassa), прямий переклад з латини – ананасну".

За словами науковця, "клубніка" - це не лише суржик з російської мови. Існує й "клубніка", але це інший вид ягоди (Fragaria moschata), який у культурі зустрічається рідко.

Дрібна суниця – це сорт Fragaria vesca, ці культурні сорти називають ще суницею місячною або альпійською.

Часто суницю садову помилково називають клубнікою, бо справді існує стереотип, що суниця росте в лісі та дрібна, а клубніка - це велика ягода.

Полуниця – фактично синонім назви суниця садова, який поширився з західних регіонів на всю Україну. На заході полуницю ще називають трускавкою. У цьому випадку трускавка – це діалектизм, а не суржик.

Отже, ми садимо, купуємо, консервуємо суницю садову або полуницю.

В лісі можна назбирати просто суницю. Але ні в якому разі не "земляніку".

І десь там, хтось інколи вирощує клубніку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: