Завантаження ...
Новобудови Києва

Що можна сіяти в червні: які овочі та зелень не пізно садити в перший місяць літа

Що можна сіяти в червні: які овочі та зелень не пізно садити в перший місяць літа фото

Весна — час, коли робота на городі кипить. Однак через брак часу деякі грядки можуть залишитися порожніми. Це не страшно, адже в червні можна надолужити згаяне — посіяти зелень, овочі та коренеплоди.

Що посадити в червні

Зелень: салат, кріп, шпинат

Салат сіють навесні, у квітні-травні, і перший врожай з відкритого ґрунту збирають наприкінці травня або на початку червня. Проте врожай салату можна збирати протягом усього літа, підсапуючи його кожні два тижні. Головне — вибрати відповідне насіння, адже сорти салатів поділяються на літні, весняні та осінні. Регулярний полив особливо важливий у спекотні місяці, щоб салат не гірчив.

Кріп також можна висівати кожні 10-15 днів. Щоб він швидше проростав, насіння краще попередньо замочити в гарячій воді, а потім витримати кілька діб у воді кімнатної температури. Регулярний полив для кропу також є необхідністю.

Від посіву насіння шпинату у відкритий ґрунт до отримання врожаю минає близько 55 діб. Шпинат можна висівати з квітня за умови стабільної температури від +3 до +5°C, а потім кожні два тижні. Важливо вибирати сорти за терміном дозрівання.

Зелена цибуля

На початку літа сіють цибулю на перо. Її можна висадити упереміш із морквою. Цибуля вимоглива до ґрунтів — перед посівом грядку добре орють і розпушують. У спекотні місяці цибулю потрібно добре поливати.

Коренеплоди

Різноманітні коренеплоди для створення зимових запасів рекомендується сіяти в першій половині літа. В південних районах можна садити до середини липня, а для північних — лише в червні.

Посів ранніх сортів ріпи в червні дозволяє отримати врожай вже за 1,5-2 місяці. Ранні сорти дозрівають за 45-60 діб, пізні — до 3 місяців і більше. Ріпа погано переносить спеку, тому її потрібно рясно поливати влітку.

У червні можна сіяти буряк. Буряк не любить рости на одному й тому ж самому місці декілька років поспіль, найкраще садити його на місці, де раніше росли цибуля, томати, баклажани, перець і картопля.

Моркву також можна сіяти в червні. Вона дозріває за 90-135 діб. Для зимового зберігання слід вибирати відповідні сорти. Сіяти краще на місці редиски, капусти чи кабачків.

Квасоля

У червні сіють стручкову квасолю. Сухі боби попередньо необхідно замочити у воді, а для пагонів встановити спеціальні опори. Краще садити поруч кілька сортів квасолі — так можна збільшити врожайність культури. Найкращі попередники — томати, перець, баклажани, огірки, цибуля, часник, буряк і кабачки.

Бажаємо вам гарного врожаю та плідної роботи на городі!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: