Завантаження ...
Новобудови Києва

Чому троянда перетворюється на шипшину: не садіть ці квіти поруч!

Чому троянда перетворюється на шипшину: не садіть ці квіти поруч! фото

Часто буває, що колись пишні та красиві троянди втрачають свій вигляд, дрібнішають та перетворюються на шипшину (дику ружу).

Причина цього явища полягає в природній властивості шипшини, яка є диким пращуром культурних троянд, до перезапилення з іншими видами, зокрема і з благородною трояндою.

Як зрозуміти, що троянда перетворюється на шипшину

Садівники зазначають, що першою ознакою перетворення троянди на шипшину є поява листя червоного кольору біля основи куща. Це чіткий сигнал, що рослина змінює свої генетичні характеристики.

З часом листя троянди стає жорсткішим і втрачає ніжність та м'якість, характерні для культурних сортів. Благородні троянди зазвичай мають гладенькі листочки, наче вкриті воском. Натомість листя шипшини відрізняється цупкістю та маленькими зазубринками.

Зрештою, кущ троянди повністю перероджується і стає шипшиною. Це проявляється не лише у зміні форми та кольору квітів, але й у загальному стані рослини.

Що робити, щоб троянда не перетворилася на шипшину

Щоб уникнути перезапилення троянди шипшиною, дотримуйтеся кількох простих правил:

  • Своєчасне втручання: якщо ви помітили перші ознаки перетворення, краще одразу зрізати кущ під корінь, щоб попередити подальше поширення генетичних змін.
  • Відстань між рослинами: завжди садіть культурні троянди на відстані не менше 10-15 метрів від шипшини. Так ви зменшите ймовірність перезапилення.
  • Регулярний догляд: стежте за станом трояндових кущів, щоб помітити навіть найменші зміни та вжити необхідних заходів. Проводьте обрізання і підживлення рослин.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете зберегти свої троянди здоровими та пишними, запобігаючи їх перетворенню на шипшину.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: