Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Щоб діти виросли самостійними, ніколи не робіть за них цих 5 речей

 Щоб діти виросли самостійними, ніколи не робіть за них цих 5 речей фото

Аби ваша дитина змогла легко адаптуватися до самостійного життя, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій під час її виховання.

Батьки завжди намагаються вберегти свою малечу від різних життєвих негараздів і дати їм усе найкраще. Та іноді в такому прагненні захистити свого малюка, навпаки, роблять тільки гірше. Адже дитину треба готувати до дорослого самостійного життя, створюючи всі умови для її правильного розвитку. Щоб вона могла швидко адаптуватися і не мала проблем у майбутньому. Психологи надали кілька рекомендацій стосовно того, що не можна робити за дітей, щоб не нашкодити їм.

Що не можна робити за своїх дітей: поради психологів

Говорити замість дитини

Коли мама відповідає за маленьку дитину, яка тільки навчилася вимовляти деякі слова, це нормально. Та коли дитина вже підросла, а звичка у батьків залишилася, і вони намагаються при нагоді щось говорити за неї, варто зупинитися. Через це у дитини формується комплекс меншовартості, вона може в дорослому житті бути безініціативною, бо боятиметься сказати чи зробити щось не так.

Вибирати друзів

Якщо дитині вказувати, з ким їй дружити, а з ким – ні, то в дорослому житті вона не відрізнятиме людей, з якими почуватиметься комфортно. Завжди налагоджуватиме стосунки з позиції правильності, що призводитиме до постійних розчарувань як з друзями, так і з коханими людьми.

Хотіти за дитину

Це найчастіша помилка, якої припускаються батьки. Вони намагаються реалізувати свої бажання через свою малечу. У дорослому житті така людина не чує себе, не розуміє своїх справжніх потреб і бажань. Вона втрачає зв’язок зі своїми цінностями, припускається фатальних помилок, які можуть зруйнувати її життя.

Не вчити дитину бути самостійною

Дитина у три роки вже повинна вміти самостійно їсти, зняти одяг, прибрати за собою іграшки тощо. Дітки такого віку активно імітують дії дорослих, тому їм хочеться робити все, що роблять батьки. Деякі батьки забороняють їм це робити, чим створюють для своєї дитини купу майбутніх проблем. У дорослому віці така людина вважатиме, що за неї повинні все робити інші, через що виникатимуть конфлікти та непорозуміння з іншими людьми.

Не давати розпоряджатися своїми фінансами

Психологи та бізнес-тренери говорять, що дитина повинна мати кишенькові гроші вже із 6 років. Але деякі батьки переконані, що навіть не всім підліткам треба давати розпоряджатися грошима, які їм дарують чи дають. Вони можуть влаштовувати справжній допит, рахувати гроші своїх дітей чи лазити по кишенях. У дорослому житті такі люди мають проблеми із грошима. Вони не вміють планувати свій бюджет, мають купу боргів та кредитів, які не можуть повернути.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете допомогти своїм дітям вирости самостійними і відповідальними особистостями, готовими до викликів дорослого життя.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия