Завантаження ...
Новобудови Києва

День літнього сонцестояння: історія, традиції та народні прикмети

День літнього сонцестояння: історія, традиції та народні прикмети фото

День літнього сонцестояння був особливим для наших предків, які вірили, що зустрівши світанок цього дня, можна забезпечити собі рік без біди. Це свято було оточене численними ритуалами та прикметами, що мали велике значення для людей у минулому.

Коли найдовший день 2024 року

Літнє сонцестояння завжди припадає на перший літній місяць, але точна дата змінюється щороку через особливості астрономічних розрахунків. У цей момент сонячний диск, рухаючись по екліптиці, досягає північної крайньої точки, перебуваючи на максимальній відстані на північ від небесного екватора. Це призводить до найдовшого світлового дня і найкоротшої ночі в році. У Південній півкулі в цей час відбувається зворотне явище.

У Києві День літнього сонцестояння 2024 року настане рівно о 23:50:20, 20 червня.

Традиції Дня літнього сонцестояння

Для наших пращурів День літнього сонцестояння мав особливе значення за часів язичництва. Існувало багато ритуалів, пов'язаних з цією важливою подією. Мало хто наважувався ігнорувати їх, адже вважалося, що вони визначають, яким буде життя людини впродовж року після сонцестояння.

У слов'ян цей день відзначали святом Івана Купала. Нині його святкують у ніч проти 24 червня, після переходу на новоюліанський календар від 1 вересня 2023 року, і воно збігається з церковним святом Івана Предтечі.

Після хрещення Київської Русі язичницькі ритуали поступово втрачали популярність, хоча деякі традиції та прикмети збереглися донині. У багатьох країнах світу це свято продовжує існувати. Наприклад, у Фінляндії найдовший день року називають Юханнус, і це офіційне державне свято.

Народні прикмети на День літнього сонцестояння

  • Якщо зустріти світанок у День літнього сонцестояння, біди оминатимуть людину весь наступний рік.
  • Ніч проти 20 червня зоряна і ясна — на початку осені чекайте на великий урожай грибів.
  • Вранці на траві багато роси — урожай буде щедрим.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: