Завантаження ...
Новобудови Києва

Як захистити техніку від пошкоджень під час відключень світла

Як захистити техніку від пошкоджень під час відключень світла фото

Під час планових та аварійних відключень електроенергії через нестабільну напругу побутова техніка часто виходить з ладу. Як захистити свою техніку в таких ситуаціях?

Після відновлення електропостачання, яке було перерване внаслідок відключень, різні прилади, такі як холодильники, лампи та телевізори, одночасно починають працювати, що викликає різкі скачки напруги.

Коли електромережа знову підключається, замість стандартних 220 В подається напруга в діапазоні від 170 до 260 В. Якщо ж виходить з ладу нульовий провідник, що часто трапляється у старих будинках, напруга може зрости до 300 В. Через такі скачки деякі прилади можуть вийти з ладу.

Щоб уникнути пошкодження техніки, важливо вимикати всі прилади з розетки після відключення світла та вмикати їх через 30 хвилин після відновлення електропостачання. Робити це потрібно поступово: спочатку увімкнути найнеобхідніший прилад, наприклад, холодильник, а потім інші прилади.

Ігнорування цих правил може призвести до короткого замикання, псування техніки та навіть до пожежі. У багатьох старих будинках відсутні щитки в самих квартирах, а в щитках, розташованих у під’їздах, підключення виконується хаотично.

Електрики радять встановлювати реле напруги – спеціальні стабілізатори, які захищають техніку від пошкоджень. У разі різкого падіння чи зростання напруги реле напруги відключає подачу струму до його стабілізації, запобігаючи подачі небезпечного для техніки струму. Навіть якщо техніка продовжує працювати під час перепадів, її термін служби значно скорочується. Вартість такого реле зараз починається від 1000 грн, тому фахівці рекомендують його придбати.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: