Завантаження ...
Новобудови Києва

Як вибрати найсмачніший кавун: прості поради

Як вибрати найсмачніший кавун: прості поради фото

Обирати кавун можна порівняти з покупкою кота в мішку — поки не розріжеш, не дізнаєшся, чи він стиглий та смачний.

Щоб зменшити ризик купити нестиглий плід, варто звертати увагу на кілька основних ознак.

Вигляд стиглого кавуна

Стиглий кавун повинен мати свіжий, цілий і чистий вигляд. У процесі дозрівання його скоринка стає більш матовою. Якщо кавун смугастий, то його смуги стають яскравішими та чіткішими. Важливо також звернути увагу на земляну пляму — місце, де кавун лежав на землі. Ця пляма повинна бути яскраво-жовтою. Її наявність свідчить про те, що кавун зрілий. Земляна пляма має бути лише одна.

Розмір кавуна

Найкраще обирати кавун середнього розміру, приблизно 5-7 кілограмів. Великі кавуни можуть містити більше нітратів, а маленькі можуть бути недозрілими. Кавуни однакового ступеня зрілості не повинні сильно відрізнятися за розміром.

Звук кавуна

Постукайте по кавуну. Стиглий плід видає звук, що нагадує вібрацію, він не повинен бути ні глухим, ні занадто дзвінким. Глухий звук вказує на перестиглий кавун, а надто дзвінкий — на нестиглий.

Хвостик кавуна

Висохлий хвостик не завжди є ознакою стиглого кавуна, адже під час транспортування він також може висохнути. Однак, мокрий зелений хвіст свідчить про те, що кавун ще не дозрів. Сухий хвостик навколо ґудзика — ознака стиглості.

"Хлопчик" чи "дівчинка"

Кавуни ділять на "хлопчиків" і "дівчаток". Вважається, що "дівчатка" солодші та мають менше кісточок. Відрізнити їх можна за низом: у "хлопчиків" низ опуклий з маленьким кружечком, а у "дівчаток" — плаский з широким кружечком.

Стискання кавуна

Метод стискання не завжди показовий. Стиглий кавун може хрумтіти при стисканні, але цей метод може вводити в оману. Кавун може хруснути під час транспортування, а повторне натискання не дасть жодного результату.

Тріщини та проколи

На кірці гарного кавуна не повинно бути багато дефектів. Загальна площа зовнішніх пошкоджень не має перевищувати восьму частину поверхні. Побитості та тріщини виникають під час транспортування, а не через закачування нітратів. Якби кавун прокололи шприцом, він би почав гнити.

Нітрати в кавунах

Нітрати самі по собі не є шкідливими, якщо їх кількість невелика. Вони є мінеральними добривами, необхідними для росту рослин. Кавуни удобрюють нітратами під час дозрівання, але до моменту збирання врожаю їх не повинно бути у плодах. Найбільша концентрація нітратів може бути в кірці, тому не варто догризати кавун до білої частини. Також перед споживанням кавун слід ретельно мити, бажано з милом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: