Завантаження ...
Новобудови Києва

Коли святкують Покрову Пресвятої Богородиці за новим календарем та що варто знати про цей день

Коли святкують Покрову Пресвятої Богородиці за новим календарем та що варто знати про цей день фото

З 1 вересня 2023 року Православна Церква України (ПЦУ) та Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. Через це більшість церковних свят в Україні тепер відзначаються на 13 днів раніше, зокрема і Покрова Пресвятої Богородиці.

У 2024 році Покрова, яка раніше святкувалась 14 жовтня, тепер припадатиме на 1 жовтня. Цей день залишився важливим святом, яке тепер поєднується з Днем захисників і захисниць України та Днем українського козацтва, що традиційно святкуються разом із Покровою.

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці

Святкування Покрови Пресвятої Богородиці розпочалося ще в Київській Русі після запровадження християнства у X столітті. Це свято пов'язують з подіями, що відбулися в Константинополі під час облоги міста військами князя Аскольда. Місцеві мешканці, шукаючи захисту від нападників, зібралися у Влахернському храмі, де зберігалася риза Діви Марії. Вони почали молитися про порятунок, і раптом над містом з'явився образ Діви Марії, яка накрила людей своєю покровою (омофором). Це явище зробило людей невидимими для ворогів, і місто було врятоване. За переказами, навіть дружина князя Аскольда стала свідком цього дива і після цього прийняла хрещення.

Існує також інша версія, згідно з якою подібна подія сталася під час сарацинської облоги. Тоді молився за порятунок міста святий Андрій Блаженний, який побачив Богородицю о 4-й ранку.

Що можна і не можна робити на Покрову

Хоча Покрова Пресвятої Богородиці не входить до дванадцяти найбільших церковних свят, в Україні вона має особливе значення. З давніх часів це свято вважалося періодом, коли закінчуються осінні роботи, і починається підготовка до зими. Саме на Покрову наші предки переставали виганяти худобу на пасовище та переводили її на зимове харчування.

Також свято Покрови знаменує початок осіннього сезону весіль. Завершення польових робіт створювало сприятливі умови для святкування одруження, адже продукти для застілля вже були зібрані. Вважалося доброю прикметою пов'язати фату нареченої з покровом Богородиці і одружитися саме цього дня.

Ілюстраційне зображення згенероване штучним інтелектом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: