Завантаження ...
Новобудови Києва

З яких овочів не варто збирати насіння: поради агрономів

З яких овочів не варто збирати насіння: поради агрономів фото

Агрономи рекомендують не збирати насіння з деяких овочів зі свого городу, і на це є вагомі причини.

На перший погляд, своє насіння здається ідеальним варіантом. Воно безкоштовне, бо зібране з власного городу, і має високу якість, оскільки господарі відбирають його з найкращих і найбільш стиглих плодів. До того ж, своє насіння безпечне, адже його походження відоме, що дає впевненість у відсутності захворювань на ділянці. Однак не всі овочі підходять для збирання насіння. Ось, на що звертають увагу агрономи.

Які овочі не підходять для збирання насіння: причини невдалого врожаю

  • Овочі, що перезапилюються
    Деякі овочі запилюються бджолами, що призводить до перезапилення сортів. Для збереження чистоти сорту необхідна просторова ізоляція від інших рослин на відстані не менше кілометра. Але це складно забезпечити в умовах звичайного городу. Через це агрономи не радять збирати насіння огірків, кавунів, динь, кабачків, патисонів та гарбузів. Особливо варто зазначити, що кабачки, патисони та гарбузи часто перезапилюються між собою.
  • Редиска та редька
    Насіння редиски та редьки теж не варто збирати. Ці культури також запилюються бджолами, що підвищує ризик перезапилення.
  • Кукурудза
    Пилок кукурудзи може переноситися вітром на значні відстані, що робить перезапилення дуже ймовірним. Тому збирання насіння кукурудзи теж не рекомендоване.
  • Цибуля ріпчаста
    Цибуля ріпчаста часто втрачає свої сортові характеристики, адже вона росте майже на кожному городі і запилюється мухами та бджолами, що перелітають з ділянки на ділянку. Тому високий ризик перезапилення може вплинути на якість насіння.
  • Гібриди з позначкою F1
    Гібридні сорти овочів, що мають позначку F1, є самозапильними, але у другому поколінні втрачають свої якості через генетичне розщеплення. Тому агрономи радять щороку купувати нове насіння гібридів.

Ілюстраційне зображення згенероване штучним інтелектом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: