Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Свято Покрови: легенди і традиції

Свято Покрови: легенди і традиції фото

Чому Покрова є одним з найбільш шанованих свят в Україні?

Покрова - одне з найбільш шанованих свят в Україні, яке тепер відзначається 1 жовтня. Воно тісно пов’язане з історією українського народу та його духовними цінностями і є невід'ємною частиною нашої культури.

Покрова Пресвятої Богородиці – така повна назва цього дня – вважається головним осіннім християнським святом. За однією з легенд про виникнення свята Покрови, мешканці Константинополя, рятуючись від загарбників, звернулися з молитвою до Богородиці про порятунок. І Божа Матір з’явилася та прийняла їх під свій захист – покров. Тому православні люди шанують Пресвяту Богородицю та вірять, що вона допомагає в нелегкий час.

В українському народному календарі є ще одна назва свята – Третя Пречиста (Перша Пречиста – Успіння Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста – Різдво Пресвятої Богородиці). Покрова, або Третя Пречиста, була своєрідним переходом від літа до зими.

До початку жовтня зазвичай закінчували збір урожаю, а також сівбу озимини – поля на цю пору мали бути зорані та засіяні. «Хто сіє по Покрові – той не матиме й корові», - мовили в народі. Худобу після Покрови теж не виганяли на пашу. У Карпатах до цього дня поверталися з полонин всі пастуші отари. До свята завершували свої мандрівки також і чумаки, звідси приказка «Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома». Від свята Покрови брали початок осінньо-зимові вечорниці для молоді.

Від Покрови до Пилипівки (початок Пилипівського, або Різдвяного, посту, що припадає на 15 листопада) в Україні була пора весіль. У народі кажуть: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». В українських селах дотепер дотримуються давньої традиції – справляти весілля саме після Покрови.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці починали відзначати з ранкової служби в церкві. Віряни просили в Божої Матері заступництва, міцного здоров'я, допомоги, а також сприяння в сімейному житті. Вважалося, що всі прохання до Богородиці цього дня будуть почуті, і протягом року до наступної Покрови Богородиця допомагатиме й оберігатиме того, хто помолився. Особливо поспішали вранці до церкви молоді дівчата: вони намагалися поставити свічку біля ікони Богородиці, щоб вона подарувала їм гарного чоловіка.

Шанували Богородицю та вважали її своєю покровителькою українські козаки. Саме цього дня запорожці проводили загальновійськову раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Головна січова церква завжди називалася на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували Богородицю й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи.

У XVII – XVIII століттях з’являється новий тип ікони – «Козацька Покрова». На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та козаків.

Існує легенда про заступництво Богородиці, яке відбулося на теренах нашого краю. 1675 року під час польсько-турецької війни османський загін намагався взяти штурмом монастирські укріплення у Почаєві. І коли сили наших захисників були майже вичерпані, над монастирем з’явилася Богородиця в блискучому сяйві. Ворожі стріли, послані на це небесне видіння, поверталися, як бумеранг, до тих, хто їх випускав.

Уже в ХХ столітті Українська Повстанська Армія, що постала під час другої світової війни як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

Отже, українцям завжди була притаманна особлива любов та пошана до Святої Богородиці. Для нас Покрова Пресвятої Богородиці не просто релігійне свято, а й народне та національне. А з 2014 року в День Покрови відзначається також державне свято – День захисників і захисниць України.

Ілюстрації:
1.2 Микола Пимоненко. Весілля
1.3 Микола Пимоненко. Проводи козаків
1.4 Сергій Васильківський. Вибір полковником Мартина Пушкаря
1.5 Ікона «Козацька Покрова»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия