Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Детально про серпневу нараду педагогів

Програма наради передбачала роботу предметних секцій та спільного засідання. У секційних засіданнях взяли участь 260 педагогів, у спільному засіданні – 175 делегатів від усіх навчальних закладів міста, працівники організацій та установ міста, представники громадських, волонтерських організацій та батьківських комітетів навчальних закладів

 
28 серпня 2014 року відбулась серпнева нарада працівників освіти міста Славутича. Програма наради передбачала роботу предметних секцій та спільного засідання. У секційних засіданнях взяли участь 260 педагогів, у спільному засіданні – 175 делегатів від усіх навчальних закладів міста, працівники організацій та установ міста, представники громадських, волонтерських організацій та батьківських комітетів навчальних закладів. Інформаційну підтримку конференції здійснювали телерадіокомпанія «Славутич» та газета «Теледень Славутича», управління інформації та електронного врядування виконавчого комітету Славутицької міської ради.

В рамках роботи наради працювала виставка навчально-методичної літератури, навчальні заклади отримали комплект друкованих та електронних науково-методичних видань, підготовлених до нового навчального року Київським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів та міським методичним центром відділу освіти.

Актуальні та важливі питання розглядалися на предметних секціях наради, які відбулися у формі «відкритого мікрофону» або семінару з елементами тренінгу. Секція керівників навчальних закладів окрім основних важливих питань щодо організованого початку нового навчального року, плану роботи на наступний рік, обговорила також зміст нових нормативно-правових документів, які рекомендовані Міністерством освіти і науки України до використання у роботі. Так, абсолютно виправданою в умовах сьогодення є тема Першого уроку "УКРАІНА - ЄДИНА КРАЇНА"; важливо провести цей урок щиро, розуміючи усю відповідальність,
покладену на вчителя, акцентуючи увагу дітей на тому, що Крим і Донбас – це Україна, що люди, які мешкають на цих територіях, – громадяни України. Керівники навчальних закладів також тезово обговорили й новий Закон України «Про вищу освіту». Закон надає широку університетську автономію: організаційну, фінансову, академічну. Саме про таку автономію мріє сьогодні керівник кожного навчального закладу, особливо в частині виведення позабюджетних коштів з-під управління відділень Державної казначейської служби України. Із цікавістю керівники очікують на подальші реформи Міністерства освіти і науки. А це впровадження європейської моделі 12-річної школи з 2017 року, перехід від атестації вчителів до їх сертифікації, новий порядок державної атестації навчальних закладів.

Не менш важливу тему обговорювали практичні психологи та соціальні педагоги міста, адже у найближчий час потрібно буде запровадити заходи з підтримки здорового соціально-психологічного клімату у педагогічних колективах для подолання стресових та посттравматичних станів, негативних психологічних наслідків подій, що відбуваються в країні.

На секції класних керівників було вирішено продовжити розпочату роботу щодо впровадження нових моделей виховної роботи, які базуватимуться на формуванні патріотизму з урахуванням громадянських, державницьких, військово-патріотичних аспектів на засадах Кодексу етики, честі та порядності, добросовісного та ефективного управління Славутицької териториальної громади. Суттєву частину засідання секції педагогів дошкільних навчальних закладів також було присвячено темі духовно-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Робота секцій вчителів-предметників була присвячена обговоренню нормативно-правового та навчально-методичного забезпечення викладання базових дисциплін, часткових змін, внесених до навчальних програм з української літератури, інформатики, історії України. Наразі вчителів, які викладатимуть у 6 класі, турбує відсутність підручників, проте водночас радує те, що започаткована робота репозитарію, де на спеціальному сайті (http://ua.lokando.com/) у вільному доступі безкоштовно для споживачів розміщено всі підручники для початкової школи та 6 класу. Тезово також були обговорені результати цьогорічного ЗНО, вироблені перші кроки на шляху подальшого удосконалення підготовки учнів до тестування.

Без уваги педагогів не залишилися й ті новації, які сьогодні пропонує Міністерство освіти і науки України: скасування 8 предметних олімпіад, конкурс «Учитель року», що його обласний тур ймовірно буде проходити в он-лайн режимі, дозвіл на використання мобільних телефонів у навчально-виховному процесі, скасування невмотивованої заборони на використання навчальної літератури, видрукуваної до 2012 року тощо.
На заключному засіданні була заслухана доповідь Линкевича Олександра Бернатовича, заступника міського голови, завідувача відділу освіти, з теми «Про підсумки розвитку системи освіти міста у 2013/2014 навчальному році та завдання на 2014/2015 навчальний рік». Виступили Василенко Жанна Сергіївна, методист центру роботи з обдарованими дітьми Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, Гусєва Валентина Олексіївна, вчитель Славутицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, волонтерка, член міської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта». Завершуючи роботу наради, її учасники ухвалили «дорожню карту на новий навчальний рік» – резолюцію, текст якої розміщено на веб-сайті відділу освіти та міського методичного центру.

За традицією відбулося нагородження педагогів, які за підсумками 2013/2014 навчального року були відзначені дипломами та грамотами за підготовку переможців обласного етапу учнівських олімпіад та інтелектуальних конкурсів, за результатами участі у міській педагогічній виставці «Освіта Славутича – 2014» та у Всеукраїнських конкурсах «Учитель року», «Джерело творчості», «Шкільна бібліотека», «Інноваційний урок фізичної культури з елементами футболу», всеукраїнському огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах системи освіти, обласному конкурсі-захисті веб-сайтів. Міський методичний центр відділу освіти та дошкільний навчальний заклад № 4 «Марите» отримали дипломи за активну участь і представлення освітніх інноваційних технологій на П’ятій ювілейній Національній виставці «Інноватика в сучасній освіті».

З новим навчальним роком, шановні славутичани!

Старовойтова Арина,
завідуюча міським методичним центром відділу освіти.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: