Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

УВАГА ТЕЛЕФОННІ ШАХРАЇ

У Славутичі почастішали випадки телефонних шахрайств. У більшості випадків телефонували псевдоправоохоронці та псевдо-банківські працівники. Рідше, але також мали місце факти “діяльності” псевдо- податківців, організаторів....

У Славутичі почастішали випадки телефонних шахрайств. У більшості випадків телефонували псевдоправоохоронці та псевдо-банківські працівники. Рідше, але також мали місце факти “діяльності” псевдо- податківців, організаторів розіграшів цінних призів тощо.


Шахраї під маскою “поліцейських” завзято переконували потерпілих, що їх родичі потребують допомоги – або їм загрожує кримінальна відповідальність за зберігання наркотиків, або потрібні кошти на лікування постраждалих в ДТП. Ціна «питання» – кілька тисяч гривень (переважно від однієї до 10 тисяч). Гроші віддавали зазвичай у два способи – перераховували на банківську карту або передавали «кур’єром». Роль останнього виконували як спільники шахрая, так і випадкові люди – приміром, таксист (під час виконання замовлення), студент (під приводом виконання послуги за винагороду) тощо.

ЯК НЕ СТАТИ НАСТУПНИМ?

Запам’ятайте основні правила:

▪ Правоохоронці телефонують, щоби поінформувати або викликати до відділу поліції. Якщо вимагають гроші або інші послуги, необхідно негайно обірвати розмову.

▪ Знайдіть 5 хвилин, щоби перевірити отриману інформацію:

– ПРО РОДИЧА – зателефонуйте близькій людині, загляніть до її кімнати чи зв’яжіться з друзями;
– ПРО ЦІННИЙ ПРИЗ – зайдіть на офіційний сайт розпорядника розіграшу, зв’яжіться з організаторами, вимагайте копії документів, ознайомтеся з думками інших людей на форумах або в соцмережах;
– ПРО ОПЕРАЦІЇ З БАНКІВСЬКИМИ КАРТКАМИ – зателефонуйте на номер “гарячої лінії” або контакт-центру (вказані на зворотному боці пластикової картки), нікому не повідомляйте персональні дані платіжної карти (PIN-код, термін дії карти, CVV2- або CVC2-код).

▪ Обов’язково запам’ятайте номер шахрая (збережіть переписку з ним, фіскальні або товарні чеки тощо) та негайно телефонуйте до поліції.

▪ Не поспішайте в діях, виявляйте обачливість, донесіть отриману інформацію до своїх рідних та знайомих, особливо похилого віку. Нехай поінформованість буде вашою надійною зброєю у війні із шахраями.

Славутицьке відділення Національної поліції

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: