Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Краутфандинг як форма народного фінансування.

У вересні 2014 року було підписано акт введення в експлуатацію лічильника тепла в 10-му будинку Ризького кварталу. Здавалось би, незначна подія для міста. Це лише другий будинок у місті, облаштований лічильниками тепла. Всі інші багатоповерхові будинки подібного обладнання не мають.

 
У вересні 2014 року було підписано акт введення в експлуатацію лічильника тепла в 10-му будинку Ризького кварталу.

Здавалось би, незначна подія для міста. Це лише другий будинок у місті, облаштований лічильниками тепла. Всі інші багатоповерхові будинки подібного обладнання не мають.

Але рівень цієї події значно вищий, оскільки мешканці будинку зробили все самостійно, включаючи розробку проекту, обрання технічного рішення, збір коштів на реалізацію цього проекту, оплату виконавцям робіт.
Ініціаторами виступили самі жителі будинку, знайшлись спеціалісти з технічних питань, які сформували технічне завдання, організували вибір виконавця робіт, закупівлю обладнання. Інші активісти збирали кошти, розмовляли з людьми. Таким чином ідея перетворилась в реальний «народний проект», завдяки якому мешканці були не просто жителями свого будинку, а стали маленькою самоорганізованою громадою. Саме тією активною громадою, яка не стала чекати, доки влада почне вирішувати проблему підготовки до зими, а спільними зусиллями зробила важливу справу для всього дому.

Є таке нове слово - «краудфандинг». Крудфандинг - це народне фінансування, колективна співпраця людей, які добровільно поєднали свої кошти та інші ресурси, щоб підтримати ідею, ініціативу, проект тощо.
Не думаємо, що люди, які живуть в 10 будинку Ризького кварталу достовірно знають це нове слово. Але вони точно будують новий рівень стосунків між мешканцями, громадянами.

Без сумніву, сам прилад обліку не дає економії теплових ресурсів, але він дає змогу реально знати, скільки тепла отримує будинок, і здійснювати оплату виключно за спожите тепло. І потім, лічильник - перший крок до наступних заходів з енергозбереження. А це вже реальна можливість економити власні кошти.
Є ще дуже важливий аспект цього «краудфандингового» проекту. Мешканці однієї квартири з якоїсь причини не взяли участь у співфінансуванні. Зрозуміло, що інші квартири вимушені були заплатити більше, щоб реалізувати проект. Мешканців будинку не зупинило це, вони поставили мету і досягли її, створивши більш комфортні умови для себе.

І ще. Впевнені, що вартість квартир саме в цьому будинку може бути трішки вищою, ніж в аналогічному без приладів обліку. До того ж, якщо купувати квартиру в цьому домі, ви гарантовано матимете дружніх, активних, небайдужих сусідів. Таким чином, мешканці будинку фактично інвестували у власну нерухомість та підвищили ринкову вартість власної оселі. Отже, «народна ініціатива» - це не тільки натхнення, це певні матеріальні вигоди.

Інформація для славутичан

1. Для жителів багатоповерхових будинків є можливість залучити кошти місцевого бюджету на капітальний ремонт свого будинку ( співвідношення 80% - місцевий бюджет, 20% - кошти мешканців квартири).

2. Для всіх жителів Славутича створена та доступна через Інтернет «Інтерактивна платформа „Мій дім”», через яку можливо розмістити та отримати повну інформацію по процедурі залучення коштів, організувати співпрацю з жителями свого дому, створити соціальну групу «Мій дім», винести пропозицію для обговорення серед мешканців дому.
http://e-slavutich.gov.ua/100Things/House
Якщо ви прийняли рішення покращити стан свого будинку, не зволікайте! Кошти місцевого бюджету – обмежені.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: