Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Відділення дзюдо (КДЮСШ – 25 років)

Дзюдо є одним з відомих японських видів одноборств, який виник на основі джиу-джицу (дзю-дзюцу). Дзю-дзюцу з`явилось в Японії в ХVI ст. Засновником боротьби дзюдо вважається Дзігаро Кано (1860 – 1938 р.р). В 1889 році дзюдо було визнано на державному рівні і стало викладатись у військових та поліцейських академіях

 

Дзюдо є одним з відомих японських видів одноборств, який виник на основі джиу-джицу (дзю-дзюцу). Дзю-дзюцу з`явилось в Японії в ХVI ст. (як загальна назва всіх видів рукопашного бою без зброї). Засновником боротьби дзюдо вважається Дзігаро Кано (1860 – 1938 р.р). В 1889 році дзюдо було визнано на державному рівні і стало викладатись у військових та поліцейських академіях, а пізніше ввійшло в програму фізичної підготовки в середніх та вищих навчальних закладах, суттєво збільшило кількість тих, хто займається та привернуло більшу увагу громадськості.

Наприкінці ХІХ ст. популярність дзюдо поширюється і на інші континенти.

В липні 1951 році заснована Міжнародна федерація дзюдо (IJF). В Парижі в 1961 році відбувся ІІІ чемпіонат світу, який закінчився сенсацією: золоту медаль завоював голландець - гігант Антон Гєсінк. З тих пір стало очевидним, що перевага знаходиться на стороні більш рослих та важких борців. Визнання цього факту призвело до введення вагових категорій. На чемпіонаті світу в 1965 році їх було чотири, а зараз число вагових категорій збільшено до семи у чоловіків і семи у жінок. Окрім того, проводяться турніри в абсолютній категорії, де можуть брати участь спортсмени будь якої вагової категорії.

В 1964 році в Токіо дзюдо ввійшло в програму Олімпійських ігор. Як господарі змагань Японія представила боротьбу дзюдо. В 1988 році дзюдо включено в програму Параолімпійських ігор в Сеулі. За свою 120 річну історію дзюдо із бойового мистецтва перетворилось на Олімпійський вид спорту, який є улюбленим і популярним у всьому світі. На сьогодні членами Міжнародної федерації дзюдо є 180 країн світу.

Дзюдо в Україні

Дзюдо на Україні має давні традиції. Перші секції дзюдо з’явились на початку тридцятих років минулого століття в Києві та Харкові. Проте після смерті Василя Ощепкова в 1937 році (першого пропагандиста дзюдо на території колишнього СРСР) секції дзюдо припинили своє існування.
В 1961 році дзюдо увійшло в програму Олімпійських Ігор, постало питання про цілеспрямовану підготовку дзюдоїстів. В 1972 році офіційно була створена Федерація дзюдо СРСР. Найбільший успіх очікував українських майстрів татамі на ХХІ Олімпійських Іграх в Монреалі (Канада).

Після розпаду Радянського Союзу, на початку 90 – х років минулого століття почався новий етап розвитку дзюдо в нашій країні. В 1991 році створена Федерація дзюдо України. Перші серйозні успіхи на міжнародній арені прийшли до вітчизняних дзюдоїстів в 1995 році. В активі українських дзюдоїстів три медалі з Олімпійських Ігор.

Сьогодні дзюдо в Україні розвивається у всіх регіонах, за виключенням Тернопільської області. А займається цим чудовим видом спорту більш ніж 30000 осіб. В Україні проводяться змагання різного рівня: чемпіонат Європи, кубки Європи «Тайфун на татамі», «Олімпійські надії», міжнародні турніри ім. Зусера, «Кубок Закарпаття» серед юнаків та інші світові та європейські заходи.

Майстрів дзюдо відрізняє не стільки надмірна фізична сила, скільки дивовижна спритність та вміння використовувати силу суперника для своєї мети. В дзюдо заборонені удари, захвати руками за ноги, больові впливи на очі, рот і ніс, больові і удушаючі прийоми у стійці. В партері дозволені больові тільки на ліктьовий суглоб.

Відділення боротьби дзюдо та самбо створено в м. Славутичі у 1989 році тренерами-викладачами Клімантовим Юрієм Олексійовичем та Копиловим Олегом Геннадійовичем. Через декілька місяців ,крім груп початкової підготовки, був створений спортивний клас на базі ЗОШ №3 зі спеціалізацією самбо та дзюдо, а в 1991 році – другий спортивний клас.

Перший успіх прийшов вже у 1993 році: на Першості СНД з дзюдо Тукмачова Анастасія займає ІІІ місце, а Антипова Юлія виграє Першість Світу з боротьби самбо, Філатенко Марія стає бронзовою призеркою.
Неодноразово вихованці славутицької спортивної школи дзюдо та самбо займали призові місця на Першостях Світу, Європи, України,серед них: Делікатний Дмитро, Косицина Олена, Сеньков Іван, Мамочка Ірина, Виноградова Марина, Єрохова Тетяна, Виноградова Наталія, Золотарьов Дем’ян, Ковальов Михайло, Копилов Валентин, Скопіч Ірина, Михайлінін Ярослав, Бовда Ірина та інші.

Всього відділенням боротьби самбо та дзюдо підготовлено:
- 4 Майстри спорту України міжнародного класу (Антипова Юлія; Тукмачова Анастасія; Косицина Олена; Виноградова Марина).
- 30 Майстрів спорту України
- Більше 30 Кандидатів у Майстри спорту України.

За 25 – річний період існування відділення боротьби 3 тренери–викладачі отримали звання « Заслужений тренер України»: Копилов О.Г., Клімантов Ю.О., та Кузьмін К.П., Тукмачева Анастасія , яка також має звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту».

На даний час в КЮДСШ м. Славутича на відділенні боротьби у Копилова О.Г. та його вихованця – нині тренера–викладача Майстра спорту України – Копилова Валентина, тренуються біля 100 юних спортсменів. Плідно працює бригада тренерів–викладачів, фахівців своєї справи за « Програмою розвитку пріоритетних олімпійських видів спорту», прийняті Славутицькою міською радою у 2008 році.

Відділення боротьби одне з найтитулованіших в місті Славутичі, тому назвемо кращі результати за його 25 – річну історію:

1. Чемпіони та призери чемпіонатів Світу з боротьби самбо
1) Тукмачова Анастасія (1994,1996,1997)
2) Делікатний Дмитро (1995,1996)
3) Мамочка Ірина (1994-1996)
4) Косицина Олена (1995)
5) Філатенко Марія (1995)
6) Чукрєєв Павло (2001)
7) Виноградова Наталія (1997)
8) Антипова Юлія (1994, 1995, 1996,1998)
9) Єрохова Тетяна (2001)
10) Копилов Валентин (2008)

2. Чемпіони та призери чемпіонатів Європи з боротьби самбо:
1) Делікатний Дмитро (1996)
2) Сеньков Іван (1995)
3) Антипова Юлія (1995, 1997)
4) Тукмачова Анастасія (1994-1997)
5) Ковальов Михайло (1998)
6) Єрохова Тетяна (1999, 2001)
7) Чукрєєв Павло (2001)
8) Копилов Валентин (2009)

3. Чемпіони та призери чемпіонатів Світу з дзюдо:
1) Тукмачова Анастасія (1993)
2) Мамочка Ірина (1995)
3) Філатенко Марія (1993)
4) Єрохова Тетяна (1999)

Всі ці спортсмени вписані в літопис міста Славутича та являються його гордістю. Завдяки їм про наше маленьке містечко почули далеко за межами України, на їх честь лунав гімн держави. Вони започаткували визначні спортивні традиції Славутицького спорту. Всі вони натепер являються взірцем для підростаючого покоління всього відділення дзюдо.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: