Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Спалювання сухої трави та листя шкодить вашому здоров’ю!

Лонгрід, підготовлений нашим департаментом енергоменджменту Шановні славутичани! Цими днями, напевно, ви прокидалися із відчуттям горілого присмаку…Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко займається від сірника чи недопалку. Мешканці приватних житлових ...

 

Лонгрід, підготовлений нашим департаментом енергоменджменту

Шановні славутичани! Цими днями, напевно, ви прокидалися із відчуттям горілого присмаку…Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко займається від сірника чи недопалку. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у господарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини.

Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко зважають на це. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини.

На присадибних ділянках рослини нерідко окроплюють пестицидами, які також вивільняються у повітря при займанні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні.

При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що сприяють респіраторним захворюванням. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо в зоні ризику ті, хто часто хворіє на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець. Особливо шкідливий цей дим для хворих із легеневою патологією.

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім, стосовно довкілля, шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найцінніша характеристика компосту – великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8.

Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.


Джерело інформації: інтернет
#енергоменеджмент

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: