Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ДАЗВ працює над Концепцією управління водними об’єктами

ДАЗВ спільно із українськими та іноземними науковцями працює над Концепцією управління водними об’єктами в умовах реорганізації діяльності у зоні відчуження.У Державному агентстві України з управління зоною відчуження відбулась робоча онлайн-зустріч, метою якої стало обговорення Концепції управління...

 

ДАЗВ спільно із українськими та іноземними науковцями працює над Концепцією управління водними об’єктами в умовах реорганізації діяльності у зоні відчуження.У Державному агентстві України з управління зоною відчуження відбулась робоча онлайн-зустріч, метою якої стало обговорення Концепції управління водними об’єктами в умовах реорганізації діяльності у зоні відчуження.

Участь у заході взяли представники та науковці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, Державного спеціалізованого підприємства "Екоцентр”, Українського гідрометеорологічного інституту, Інституту геологічних наук НАН України, Університету Портсмута та Університету Фукусіма.

"Сучасні виклики щодо забезпеченням безпеки діяльності на території зони відчуження в умовах сучасної радіаційної ситуації, змін клімату, розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та створення території спеціального промислового використання вимагають нових науково обґрунтованих підходів під час прийняття рішень з управління водними об’єктами. Тому, Агентство зацікавлене у роботі науковців над новою Концепцією управління водними об’єктами", - наголосив Голова ДАЗВ Сергій Калашник.

Сьогодні охоронна діяльність у зоні відчуження провадиться за правилами, що викладені в документі 1993 року - “Схема водоохранных мероприятий по защите от радиоактивного загрязнения поверхностных и подземных вод в зоне отчуждения ЧАЭС. Укрводпроект”. Цей документ потребує заміни, оскільки стан водоохоронних споруд і рівнів забруднення водних обʼєктів та територій змінився. Якщо раніше Схемою було передбачено зменшення площі підтоплення грунтовими водами, то на сьогодні ж актуальним є процес зволоження території торфовищ з метою попередження масштабних пожеж.

Навесні 2019 року ДСП “Екоцентр” спільно з “Центром моніторингових досліджень і природоохоронних технологій” за рекомендацією Колегії ДАЗВ прийняли рішення розробити нову Концепцію, що отримало підтримку з боку Університету Портсмута в рамках проєкту iCLEAR. Основна ідея Концепції полягає в оптимізації діяльності з управління водними об’єктами зони відчуження (уточнення цілей, перегляд регламентів обслуговування гідротехнічних об’єктів і моніторингу, розвиток системи моніторингу) з акцентом на сучасні завдання, що мають вирішуватися в зоні відчуження. На думку науковців, документ є своєчасною відповіддю на запити потреб практики водоохоронної діяльності.

Під час наради було запропоновано доопрацювати Концепцію з урахуванням зауважень і коментарів зацікавлених сторін. Робота над Концепцією зараз перебуває на завершальній стадії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: