Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як отримати компенсацію, якщо травмувалися під час ожеледиці

Зима - це не тільки час для гострих епідемічних вірусних захворювань, але й час для ожеледиці та наслідків під час її падіння. У Славутичі вже тиждень як почалися заморозки, а з ними і почалася ожеледиця. Впасти під час ожеледиці - це відома майже всім справа, а от травмуватися під час...

Зима - це не тільки час для гострих епідемічних вірусних захворювань, але й час для ожеледиці та наслідків під час її падіння. У Славутичі вже тиждень як почалися заморозки, а з ними і почалася ожеледиця. Впасти під час ожеледиці - це відома майже всім справа, а от травмуватися під час падіння - це вже серйозна справа. Наслідком навіть незначного падіння може бути перелом або інша важка травма тіла.

Конституцією України передбачено, що кожен громадянин має право на оскарження в суді рішення або дій. Також кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної чи моральної шкоди, завданої незаконним рішенням. Найголовніше у випадках відшкодування шкоди довести вину фізичної особи юридичної особи.

Аби вам відшкодували моральну або матеріальну завдану шкоду, потрібно спершу це довести. Наприклад, якщо падіння відбулося на території обслуговування вашого ЖУКу, то потрібно доцільно сформувати та направити лист з повідомленням до певної контори, що відповідає за експлуатацію ділянки на якій ви впали.  Як запевняє славутицький юрист Прокопенко Олександр, то спочатку потрібно доказати те, що ви дійсно отримали травму під час ожеледиці. Доказом може бути виклик до швидкої, відеозапис, або люди, які бачили, як ви впали. Після цього потрібно точно знати чия територія, на якій ви послизнулися. 

- Якщо ви знаєте, що територія на якій ви впали, наприклад належить ЖЕКу, то потрібно відправи лист, де вказати, що ви розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також до листа додати копії документів, що стверджують викладені обставини, - прокоментував юрист, Прокопенко Олександр.

Якщо балансоутримувач не визнає своєю провини та відмовляється компенсувати завдану шкоду, то ви маєте право звернутися до суду з позовом про відшкодування. Відповідно до статті 152 Кодексу про адміністративні правопорушення порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 гривень. на громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від 850 до 1700 гривень.

Щоб не травмуватися під час ожеледиці, потрібно бути уважними та ходити обережно і повільно. Найнебезпечніші місця під час ожеледиці - тротуари, майданчики, слизька плитка, яка зазвичай перед входом до магазину чи супермаркету. Краще оминути таку небезпечку, або дуже обережно пересуватися. 

Як падати НЕ можна:

- Не витягуйте руки вперед, це загрожує переломами;

- На коліна та на лікті, може завдати сильну травму або переломи;

- На сідниці, це загрожує травмою хребта;

- На спину, це може призвести до струсу мозку.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: