Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна може відмовитися від переходу на літній час. Чи будемо переводити стрілки годинника?

Всі українці традиційно кожні два рази на рік переходять стрілки годинника: на годину назад переводять стрілку в останній тиждень жовтень, а на годину вперед переводять в кінці березня. Цього разу українці мали змінити зимній час на літній з 27 березня на 28. Але напередодні Верховна рада...

українці традиційно кожні два рази на рік переходять стрілки годинника: на годину назад переводять стрілку в останній тиждень жовтень, а на годину вперед переводять в кінці березня. Цього разу українці мали змінити зимній час на літній з 27 березня на 28. Але напередодні Верховна рада ухвалила законопроєкт "Про обчислення часу в Україні".

У певному законопроєкті пропонується скасувати сезонне переведення годинників терміном раз на пів року. наразі відомо, що депутати ВРУ підтримали в першому рішені законопроєкт про скасування переходу на літній та зимовий час. Але після набуття чинності закону українці будуть жити в зимовому часі.

- Зараз активно на рівні Верховної Ради обговорюється питання про скасування переходу на літній час. І, судячи з усього, у нас залишиться зимовий час і більше переводити годинникову стрілку не будемо. Як на мене, літній час краще, - опублікувала допис в одній зі славутицьких груп депутатка Славутицької міської ради Валентина Дарнопих.

Що зараз відомо
Як повідомляють на сайті https://www.dw.com/uk/verkhovna-rada-pidtrymala-skasuvannia-perekhodu-na-litnii-chas/a-56757630, що Верховна Рада України підтримала на пленарному засіданні в середу, 3 березня, в першому читанні законопроєкт про скасуванняпереходу на зимовий і літній час. За ці зміни до законодавства проголосувало 277 народних депутатів.

Стаття 5 цього законопроєкту передбачає, що сезонний перехід часу на території України у подальшому не здійснюватиметься. Крім того, документ пропонує закріпити на всій території України без винятку єдиний київський час. Автор законодавчої ініціативи, перший віцеспікер Руслан Стефанчук наголошує, що такий "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини і негативно позначається на загальному стані людини.

Нагадаємо, що У 2019 році Європарламент скасував обов'язкове переведення годинників на літній та зимовий час у країнах ЄС. Також кожна країна, яка є у складі Євросоюзу може обрати: переходити на літній час, чи відмовитися від цього.

Що поганого та хорошого у переведенні
Перше, що треба зазначити - чому взагалі ми почали переводити годинникову стрілку. Це економить елевтроенергію. Коли ми переходимо  з зимнього на літній час, то переводячи стрілку вперед у нас є можливість економити світло, адже день стає довшим. Як же це працює? Заснувши влітку, час людської активності на годину назад, отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці.

Але тут є дві сторони медалі. Науковці впевнені, що такі перебіги з одного часу в інший негативно впливає на здоров'я людини, особливо на людей, які мають проблеми з артеріальним тиском та хворе серце. 

Як стало відомо, то законопроєкт Рада має ухвалити в цілому до 25 березня. Набуде чинності закон про скасування про переведення на літній час в Україні в ніч на 28 березня. Українці будуть жити у зимовому часі.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: