Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Історія одного експонату. Святкові листівки

Напередодні новорічних свят хочеться пригадати про такий зворушливий атрибут святкового настрою, як новорічна вітальна листівка. Сьогодні, в час Інтернету, ми забули про такий спосіб привітання друзів, близьких. А давайте повернемося в минуле і пригадаємо історію виникнення листівки!

 
Напередодні новорічних свят хочеться пригадати про такий зворушливий атрибут святкового настрою, як новорічна вітальна листівка. Сьогодні, в час Інтернету, ми забули про такий спосіб привітання друзів, близьких. А давайте повернемося в минуле і пригадаємо історію виникнення листівки!

Перша новорічна листівка з’явилась у туманному Альбіоні в 1794 році. Якийсь художник Добсон відправив своєму другові поздоровлення зі святом, на якому намалював зі зворотної сторони картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалось, і на наступний рік новоявлені листівки розлетілися вже по всіх знайомих спритного художника. Звичайно, незабаром ідею підхопили підприємці, що пустилися малювати вітальні картки на продаж . Є й інша версія. Вона говорить, що вперше різдвяні листівки з’явилися в 1841 році у вітрині книгарні в Шотландії. Чи не самі шотландці придумали цю версію, щобb позбавити англійців слави першовідкривачів? За пальму першості сперечаються й французи, стверджуючи, що одне з перших згадувань про новорічні листівки за часом йде аж до 1777 року, коли «Паризький поштовий альманах» помістив повідомлення про те, що «…поштою пересилаються як поздоровлення на всілякі випадки мальовані картинки, часто із текстом; вони пересилаються відкритими для всякого».

Яка з цих версій більш правдоподібна, точно не знає ніхто. Одне відомо достеменно й безсумнівно: перша поштова листівка з’явилася з приводу Нового року. Вже у першій половині XIX століття кількість вітальних листівок обчислюється десятками мільйонів, вони заповнюють усі європейські країни. Спочатку на листівках найчастіше зображувався Христос-дитина у яслах або інші релігійні сюжети. Пізніше з’являється Санта-Клаус і конструкції з букетів, гілок і ялинкових прикрас.

У Росію листівки перший час привозилися з-за кордону, в основному з Німеччини. Перші російські різдвяні листівки були випущені з благодійною метою Петербурзьким комітетом, що видав до Різдва 1898 року серію з декількох десятків листівок за малюнками відомих петербурзьких художників. Незважаючи на те, що тираж кожної листівки становив приблизно 10 тис. екземплярів, їх швидко розкупили, тому наклад довелося повторити. Це були не просто листівки, а витвори мистецтва, що представляли таких художників, як Бакст, Бенуа, Білібін, Маковский, Реріх та інші. Не дивно, що ці листівки на той час коштували дуже дорого. Що стосується сюжетів, то тут панував російський стиль із засніженими хатинками, церквами, лихими трійками й ошатними селянськими дітьми. Кінець усій цій пишноті поклала Перша світова війна.

Після 1917 року випуск вітальних листівок був визнаний буржуйським забобоном і повністю зупинений радянським урядом. Але звичай посилати святкові поздоровлення продовжував існувати. Для цього використовувалися будь-які намальовані зображення або вирізані картинки. Із приводу появи перших радянських новорічних карток існують деякі розбіжності. Можливо, вони повернулися разом із дозволом святкування Нового року. Або видавалися обмеженим накладом до Нового, 1945-го, року. Можливо, що першими після перерви в нашу країну потрапили знову листівки із заходу – в грудні 1944-го зі звільнених від фашизму країн Європи наші воїни стали надсилати своїм родичам додому небачені досі барвисті іноземні новорічні та різдвяні листівки. Це могло змусити партійне керівництво СРСР налагодити виробництво власної, «патріотично налаштованої» продукції. Масовий випуск новорічних листівок почався тільки наприкінці 50-х. На перших радянських новорічних листівках зображувалися щасливі родини й керівництво країни, пізніше до них приєдналися персонажі з мультфільмів. А вже через якийсь час промисловість випускала найширший асортименти листівок, що приємно радували очі на вітринах магазинів, заповнених традиційно мінімалістично оформленою друкованою продукцією. І хоча якість друку та яскравість фарб радянських листівок поступалися імпортним, але вони приваблювали доступністю і близькістю тем.

Хочеться вірити що сьогодні, в новому тисячолітті, за часів так званого електронного спілкування через Інтернет, ми збережемо традицію наших пращурів і будемо вітати наших близьких та знайомих зі святами саме листівками. Правду кажучи, сьогодні розмаїття листівок дуже велике, воно просто вражає! Але, переглядаючи листівки 50–70-х років, зненацька охоплюють радісні спогади дитинства: ялинка зі справжніми скляними іграшками, цукерки – з особливим присмаком дитинства, подарунки, тепле родинне коло…

Усі ці спогади ви можете відчути, завітавши до Краєзнавчого музею м. Славутича на виставку новорічних листівок, яка відбудеться з 15 по 31 грудня цього року. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наш музей! Не пожалкуєте!

Вікторія ПАВЛЕНКО,
молодший науковий співробітник
Краєзнавчого музею і Чорнобильської АЕС

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: