Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Робоча зустріч із представниками Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіма (Японія)

Робоча зустріч із представниками Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіма (Японія) фото

У Державному агентстві України з управління зоною відчуження відбулася робоча зустріч із представниками Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіма (Японія) за проектом "Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної....

У Державному агентстві України з управління зоною відчуження відбулася робоча зустріч із представниками Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіма (Японія) за проектом "Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій" (проект SATREPS).
Проект розпочався 1 квітня 2017 року і розрахований на довгострокову співпрацю. На сьогодні вже заплановані заходи строком до 31 березня 2023 року. Суть та цілі проекту полягають у виконанні низки практичних і теоретичних заходів, а саме:
- посилення технічного рівня радіаційного контролю і законодавчої бази в Україні для екологічного відновлення радіаційно забруднених територій; - забезпечення моніторингу та моделювання в підтримку здійснення нового районування Чорнобильської зони відчуження;
- отримання нових знань про довгострокову поведінку радіонуклідів у навколишньому середовищі; - оснащення українських наукових установ-партнерів проекту найсучаснішим науковим обладнанням для спільних досліджень;
- оцінка ефективності методів управління і технологій з відновлення навколишнього середовища шляхом порівняння досліджень в Чорнобилі та Фукусімі.
У нараді взяли участь керівництво ДАЗВ, заступник голови Максим Шевчук, в.о.начальника відділу з міжнародного співробітництва та зв'язків із громадськістю Олександр Білий та координатор проекту SATREPS від української сторони Олег Насвіт. Учасниками з японської сторони були представники Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіма (IPHC) Кенджі Нанба, керівник групи експертів, директор ІРНС, професор Марк Железняк, професор проекту, ІРНС, Ясунарі Ігарасі, доцент проекту, ІРНС, та представники японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) українського представництва Сатоші Сугімото, керівник офісу, та Кацуя Касай, заступник керівника. У ході обговорення Максим Шевчук запевнив делегатів про підтримку і продовження проекту.
Учасники зустрічі домовилися про продовження спільної роботи та дотримання попередніх домовленостей, затвердили порядок проведення засідання Спільного координаційного комітету проекту SATREPS, запланованого на 15.07.2021, та узгодили програму візиту київського офісу Японського агентства міжнародного співробітництва до зони відчуження.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: