Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич має дуже амбітну стратегічну ціль

Славутич має дуже амбітну стратегічну ціль фото

Нещодавно Славутич заявил про себе як про малу культурну столицю – місто потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, і навіть стратегію розвитку міста прийняли з фокусом не лише на енергетику, виробництво, а й на сектор креативних індустрій.

Що буде зроблено в місці з цього приводу розповів мер Славутича Юрій Фомічев журналістці інформаційного агентства Ukrinform: /p>

- В 2019 році ми отримали статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту, який перенісся через пандемію на 2021-й рік.

Тому в цьому році Стратегію розвитку місто прийняло в тому числі з фокусом на розвиток освіти, індустрії гостинності, нішеві сегменти наукових, освітніх та розважальних заходів і туризм.

Стратегічний план розвитку Славутича до 2025 року був затверджений буквально днями – на сесії Славутицької міської ради 31 травня 2021 року. Працювали над ним майже рік і маємо три складових головної стратегічні цілі – економічний розвиток громади заради підвищення якості та комфорту життя. Саме на ці складові й хочу звернути увагу. Перша складова – це IT та енергетика – 13%, друга – культура та туризм – 38%, та третя – умови ведення бізнесу та інвестиційна привабливість міста – 50% як складові економіки.

Серед іншого, в контексті підвищення якості та комфорту життя містян ми розробили цільову програму і працюємо над розробкою безбар’єрних рішень для розбудови та розвитку безбар’єрного та доступного простору для маломобільних груп населення і сімей з дітьми.

Ще одна ціль – підвищення ефективності муніципалітету та залученість громади. Тому в Славутичі вже створено перший в Україні муніципальний Інноваційний індустріальний Бізнес-парк "Славутич", що є власністю громади і дає можливості "швидкого старту" для бізнесів.

Ми маємо дуже амбітну стратегічну ціль, яка направлена на те, щоб якість життя наших мешканців просто була краще, а ідеальному варіанті – найкращою в Європі (посміхається). А для того, щоб це зробити, нам треба підвищити свою конкурентоспроможність в економіці.

- Славутич уже не вперше брав участь у культурницьких проєктах міністерства культури України?</p>

- Так, у 2018 році ми разом з нашими партнерами брали участь у проєкті Мінкульту «Малі міста – великі враження» – проводили Міжнародний фестиваль кіно та урбаністики «86», присвячений переосмисленню Чорнобильської спадщини. У секції кіно було представлено селекцію повнометражних документальних фільмів із 13 країн.

Також у нас проходив OPEN FORMAT ART RESIDENCE – арт-резиденція семантичного сюрреалізму, ми були безпосередньо переможцями, самі організовували й проводили її. Цього року арт-резиденція пройде в Славутичі вже вдруге в open format у три етапи та складатиметься з серії виставок семантичного сюрреалізму, трьох окремих підпроєктів та науково-практичної конференції. З 12 по 18 липня відбудеться подія "Тривимірне мистецтво у VR", з 2 по 8 серпня – місто зустрічатиме проєкт "Фото-Графіка", з 06 по 12 вересня заплановано проведення "Медіа Арт".

Коли це все починалося в 2019-му році (ніхто ж не знав, що у нас буде карантин) – ми тоді знайшли брошурку «Грантові програми Українського культурного фонду», побачили там проєкт «Малі культурні столиці». В Чернігові саме був інформаційний день, ми поїхали, там познайомилися з нашою, як виявилося, майбутньою кураторкою від Українського культурного фонду Олександрою Горчинською, а коли повернулися, то подумали: а чи не замахнутися нам на культурну столицю України? Звісно, за населенням нас 25 тисяч – то, на малу культурну (сміється).

- Й одразу почали вигадувати нові ініціативи?

- Деякі нові, а деякі й ті, що вже у нас раніше започатковані були. Наприклад, міжнародний фестиваль для людей поважного віку "GOLDenFest", який існував у нас вже 2 роки. Це фестиваль людей «золотого віку», тих, кому 50+. В його програмі – дискусійні зустрічі у форматі «живої» бібліотеки «Вік щастя», майстер-класи з живопису, йоги, кулінарії, вечірки та кіноперегляди, спортивні змагання та конкурси виконавської майстерності зі співів, танців, живопису, дефіле та ще багато цікавого.

Також у нас проходить фестиваль для майбутніх медійників «Золота осінь Славутича». Найвідоміший, найулюбленіший міжнародний фестиваль молодіжної демократії, телебачення, преси та творчості. Цього року проводиться вже 28 раз поспіль! ЗОСя – територія креативу та успіху для юних медійників, соціальний нетворкінг, успішний старт професійної кар’єри для молодих журналістів, телеоператорів, фотографів, редакторів, блогерів тощо. Фестиваль «Золота осінь Славутича» започаткований ще в 1994-му році, це був перший в Україні міжнародний дитячий фестиваль.

А от молодіжний семінар «SESAM 2021 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї" в Славутичі відбуватиметься вперше. Куратор цієї ініціативи Арина Старовойтова, вона ж директор КП «Агентство регіонального розвитку.

- Коли була підписана Грантова угода й яку суму отримає Славутич?

- 16 квітня 2021 року ми підписали договір з Українським культурним фондом і вже отримали гроші. На старті у нас був бюджет 14 мільйонів 870 тисяч, а бюджет в кінці трошки зменшили нам – 14 мільйонів 143 тисячі 732 гривні.

З них грантові кошти УКФ – 9 мільйонів 818 тисяч 447 гривень. Кошти співфінансування, тобто місцевий бюджет – 4 мільйони 325 тисяч 285 гривень. Це кошти, які ми маємо реалізувати і надати фінансовий звіт до кінця листопада.

- Тобто, це який відсоток від місцевого бюджету буде спрямовано на культуру?

- Бюджет Славутича – 250 млн грн власних надходжень, 300 млн грн. – це загальний бюджет із субвенціями і дотаціями з Держбюджету. Відсоток можете самі порахувати.

Любов Базів. https://www.ukrinform.ua/

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: