Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про дітей та безпеку в інтернеті

Про дітей та безпеку в інтернеті фото

В інтернеті сьогодні можна стикнутися безліч з чим, починаючи агресією, закінчуючи неповагою, шахрайством. Прикро, що стікаються не тільки дорослі, а і діти.  Діти більш вразливі до такої інформації. Крім того, є ряд специфічних проблем, які можуть погіршити спілкування у віртуальному світі. Наприклад, підлітки часто шукають недоліки в своїй зовнішності і намагаються їх самостійно виправити. Такі спроби можуть робитися і без доступу до інтернету, але постійне онлайн-спілкування в тематичних спільнотах може погіршити становище. ⠀

Як приклад, злегка надмірна вага дитини може здаватися їй катастрофою всесвітнього масштабу, і щоб цієї ваги позбутися, підліток може звернутися до небезпечних дієт, які просто нагуглить чи наютубить.

Якщо в житті дитини присутній булінг, він часто знаходить продовження в інтернет-середовищі. Заборона онлайн-спілкування тут не допоможе, адже, у багатьох випадках, таке спілкування також стає і головною підтримкою у цій ситуації.

⠀Як у такому випадку убезпечити дитину?

1. Навчіть дитину не залишати у публічному доступі особисту інформацію. Все, що потрапило в інтернет, залишиться там назавжди. Тому важливо кілька разів подумати про те, які фото викладати і що про себе розповідати.

2. Навчіть дитину захищатися від образ. Часто агресори/агресорки хочуть домогтися хоч якоїсь реакції від постраждалої дитини. Тому один з непоганих варіантів - ігнорування: не відповідати, додати в чорний список і поскаржитися адміністрації соціальної мережі/сайту.

3. Спробуйте використовувати засоби батьківського контролю. Вони часто доступні у самому браузері. Підлітки легко можуть обійти такі обмеження, але дітей молодшого віку це дійсно захистить від частини неприйнятного інтернет-контенту.

4. Говоріть, говоріть і ще раз говоріть зі своїми дітьми. Постарайтеся пояснити, що інтернет - не завжди надійне джерело інформації. Розкажіть чесно про можливі небезпеки в інтернет-середовищі, але не нагнітайте - говоріть спокійно і по суті.

Попросіть дитину розповідати про те, що викликає у неї дискомфорт при відвідуванні інтернету.

Якщо дитина довірила вам якусь надважливу і не дуже приємну інформацію (про секстинг, грумінг чи онлайн-шантаж) - не агресуйте. Підтримайте її та не звинувачуйте ні в якому разі.

Повірте, будь-якій дитині розказати про подібні ситуації дуже страшно і не легко. Довірливі відносини - найкраща профілактика можливого негативного впливу онлайн-спілкування.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: