Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

УВАГА! Важлива інформація стосовно карантину

УВАГА! Важлива інформація стосовно карантину фото

З 23 вересня у всіх регіонах України буде встановлено "жовтий" рівень епіднебезпеки, - рішення Державної комісії ТЕБ та НС. 21 вересня Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила "жовтий" епідеміологічний рівень по всій території України з 00:00 годин 23 вересня.

Таке рішення було ухвалене через погіршення епідеміологічної ситуації в Україні: за останній тиждень кількість підтверджених нових випадків захворювання на COVID-19 зросла на 68%, а госпіталізацій — на 51%.

Напередодні уряд на позачерговому засіданні ухвалив рішення про продовження дії адаптивного карантину до 31 грудня 2021 року. Це означає, що карантинні обмеження будуть ухвалюватися в залежності від показників госпіталізацій, смертності та захворюваності у кожній області окремо. В цілому, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко запевнив, що навантаження на систему охорони здоров’я поки що контрольоване.

"Реанімаційні ліжка зайняті на 33%, ліжка з киснем на 29%, але при цьому людей, яким призначена киснева терапія, на цих ліжках — 19%", — зазначив Ляшко.

Від 23 вересня по всій країні діятимуть обмеження відповідно до "жовтого" рівня карантину.

  1. Заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 кв. метри площі території або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;
  2. Не більше 4 осіб за столиком в закладі громадського харчування, а відстань між столами – мінімум 1,5 метри;
  3. Кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі;
  4. Спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів площі тощо.

Обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення або чинний (72 год) результат ПЛР- чи експрес-тестування.

Аби верифікувати безпечність відвідувачів чи працівників закладів (крім освіти) тимчасово слід користуватися міжнародними свідоцтвами, “жовтими” чи “зеленими” внутрішніми COVID-сертифікатами, довідкою 063/о (картка профілактичних щеплень), чинною довідкою про негативний результат (72 год) ПЛР-тесту чи експрес-тестування на антиген.

Заклади освіти працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників хоча б одного щеплення.

Яка ситуація у регіонах

Щодо ситуації у Київській області заступниця директора департаменту освіти і науки Київської обласної держадміністрації Ярослава Тростянська повідомила Суспільному, що станом на 20 вересня у 610 закладах освіти з 1200 навчальних закладів області провакциновано 80% персоналу. Директорка департаменту охорони здоров‘я КОДА Олена Єфіменко додала, що 47% закладів можуть працювати. А близько сотні закладів вже мають 100% вакцинацію освітян.

На Івано-Франківщині у 123 освітніх закладах зі 1066 щепилися від COVID-19 понад 80% педагогів. За словами голови Івано-Франківської ОДА Світлани Онищук, через запровадження "жовтої" карантинної зони у тих школах, де вакцинувалися менш як 80% вчителів, навчальний процес призупинять.

"Ситуація із захворюваністю на коронавірус щоденно погіршується. Завантаженість ліжок у "ковідних" лікарнях уже наближається до 50%. Статистика свідчить, що 98,1% госпіталізованих хворих – невакциновані, 99,2% від усіх смертельних випадків внаслідок COVID-19 – це теж невакциновані люди", – повідомила Світлана Онищук.

У Дніпропетровській області при “жовтому” рівні епіднебезпеки продовжать освітній процес в очному режимі: 159 закладів дошкільної освіти (16,5%), 217 закладів загальної середньої освіти (25,8%), 22 заклади позашкільної освіти (14,4%), 16 закладів фахової передвищої освіти (26,2%), 20 заклади професійної (професійно-технічної) освіти (37,7%), 3 заклади вищої освіти (14,3%).

В Одесі з 3 вересня у звичайному режимі продовжать працювати 78 шкіл. Там щеплення від COVID-19 отримали щонайменше 80% працівників, повідомила директорка міського департаменту освіти та науки Олена Буйневич. Станом на 20 вересня в Одесі вакциновано майже 70% працівників закладів освіти.

"Якщо оголосять "жовту зону", в місті продовжать працювати 78 шкіл, 85 садочків та 9 закладів позашкільної освіти. Паралельно у мережі працюють ті, кому більше нема, де працювати. Жоден викладач одеської школи не втратив життя через вакцину. Підкреслюю: нікого без вакцини не звільнять", — заявила Буйневич.

З 23 вересня на Херсонщині працюватиме 228 загальноосвітніх і дошкільних закладів з 425. Про це повідомила заступниця начальника обласного управління освіти та науки Олена Міхєєва.

У Чернівецькій області у 22 школах від коронавірусу вакцинувалося 100% персоналу. Ці заклади зможуть працювати очно, якщо область перейде до "червоної" зони карантину. Понад 80% імунізованих освітян у понад 240 школах — вони працюватимуть очно за умови "жовтої" зони карантину. Менш як 80% вакцинованих освітян у 51 школі області.

На Хмельниччині 149 шкіл перейшли "бар'єр" у 80% вакцинованих працівників. З 23 вересня вони зможуть працювати у звичайному режимі. Загалом в області працює 579 шкіл.

У Рівненській області лише 25% закладів освіти готові до роботи очно, повідомив перший заступник голови РОДА Сергій Подолін. Очільник обласного управління освіти Петро Коржевський сказав, що очікують роз'яснень з Києва, як діяти далі.

У 614 школах Харківської області вакцинувалися понад 80% працівників. Це 87,9% усіх державних шкіл регіону. Такі дані Суспільному навела директорка обласного Департаменту освіти та науки Анжеліка Крутова. 84 школи цей норматив ще не виконали. Недостатній відсоток щепленого персоналу у школах Харківського та Богодухівського району. У 14 школах та ліцеях цих двох районів станом на 20 вересня менше половини працівників мають хоча б одне щеплення від коронавірусу. У школі села Огульці Богодухівського району не щепився жоден. Повний курс щеплень пройшли 42% освітян регіону. Принаймні одне щеплення мають понад 73%.

Враховуючи рівень вакцинації освітян у Львівській області, до роботи у "жовтій" зоні зможуть повернутися 10% шкіл, заявив директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис: "Першу дозу вакцини отримали 45% вчителів, близько 35% пройшли повний курс вакцинації. Загалом нас є понад 1100 шкіл, за показниками лише 10% з них можуть працювати в очному режимі. Інші будуть йти на канікули. Ми не говоримо про дистанційний режим".

60% шкіл Чернігівщини відповідають критерію і працюватимуть. Про це Суспільному повідомила заступниця голови обласного управління освіти Ірина Соронович. З 23 вересня 164 школи мають закритися (зі 413-ти). Як повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, якщо школи, у яких не має вакцинованих 80 % працівників, продовжать працювати, їм загрожує штраф — 34 тисячі гривень.

У Тернопільській області станом на 21 вересня вакциновано понад 67% педагогів. Про це Суспільному розповіла директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома. У 43% закладах освіти області вакциновані понад 80% працівників.

"Якщо говоритимемо про заклади освіти, то загальна їх кількість 1 315. Станом на сьогодні ми маємо понад 547 закладів освіти, де є більше ніж 80% вакцинованих педагогічних працівників", – каже Хома.

На Донеччині від COVID-19 вакцинувались 78% працівників освіти. Найбільша кількість вакцинованих, понад 90%, у Торецькій, Світлодарській, Мар’їнській, Святогірській, Мирненській, Нікольській, Очеретинській, Сартанській громадах.

У Запорізькій області працює 1197 закладів освіти усіх типів і форм власності, в яких працює 53 412 освітян. З них станом на 21 вересня одну дозу вакцини отримав 21% педагогів, дві дози — 33,6%. До роботи у "жовтій" зоні готові 31% закладів загальної середньої та дошкільної освіти — 331 школа і дитячий садок з 1044.

У Черкаській області вакцинувалися 76,4 % працівників закладів освіти, повідомила Суспільному заступниця начальника обласного департаменту освіти Оксана Сімушіна. У разі входження області в "жовту" зону заклади освіти Черкащини, де вакцинувалися менш ніж 80% працівників, не працюватимуть. Наразі в області функціонують 1 088 закладів освіти, де працюють 38 894 працівників. 80 або більше відсотків персоналу щепили у 374 закладах, від 50 до 80 відсотків – у 152.

На Житомирщині 37 відсотків освітян отримали одну дозу вакцини, повідомив заступник начальника управління департаменту освіти і науки Житомирської ОДА Юрій Салімонович. Дані про те, скільки освітян зробили дві дози вакцини в області він не назвав.

Дані по регіонах доповнюються...

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: