Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про вартість газу або скільки переплачуємо

Про вартість газу або скільки переплачуємо фото

Нещодавно українцям повідомили, скільки насправді коштує вітчизняний газ. Як стало відомо, що нещодавно в енергетиці України стався скандал, після якого, перед звільненням Отто Ватерландер, головний виконавчий директор "Нафтогазу" заявив, що собівартість блакитного палива вітчизняного видобутку, яке купує населення по 7 гривень за метр кубічний, коштує лише 1 гривню.

Після чого, в "Нафтогаз" відразу ж почали спростовувати такі слова Отто Ватерландера. Відзначається, що в НАК реальної собівартості поки що не назвали, проте пообіцяли, що покажуть цю цифру у звітності за перше півріччя. Про це стало відомо з інформації, опублікованої на сайті "Нафтогаз".

Пояснюючи те, чому кампанія провалила плани щодо збільшення видобутку блакитного палива, Отто Ватерландер заявив, що є багато нерозуміння і, на його погляд "Нафтогаз" стабільно генерує готівку. Підкресливши ще те, що видобуток блакитного палива коштує їм в 1 гривню за метр кубічний, ну а продають вони його українським підприємствам і домогосподарствам по 7 гривень за куб.

Такими словами Отто Ватерландер ще більше підігрів чутки про те, що вітчизняне блакитне паливо насправді ж коштує набагато дешевше, ніж його продають населенню. Однак у кампанії "Нафтогаз" відреагували на таку заяву колишнього головного виконавчого директора жорстко і миттєво, підкресливши, що слова, щодо собівартості блакитного палива, Ватерландера не відповідають дійсності. Ще в НАК підкреслили, що цифри, які назвав колишній виконавчий директор, не містяться в жодному документі кампанії.

Відзначається, що в результаті ніхто нічого так і не зміг підтвердити або довести цифрами, а сам скандал закінчився з рахунком "слово на слово". Але згідно з підрахунками експертів, загальні витрати на видобуток українського газу такі:

  • Загальні витрати на видобуток блакитного палива - 700 гривень за тисячу кубометрів.
  • Амортизаційні витрати-940 гривень.
  • Закладалося на інвестиції - 890 гривень.

Тобто, цифри на газ далеко не 1 гривня за куб, як було сказано Отто Ватерландером, але і не 7-8 гривень за метр кубічний, як купує його населення. Експерти-енергетики вважають, що ціна на газ з усіма витратами повинна становити приблизно 6 гривень за метр кубічний.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: