Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Коли запровадять електронні квітки в чернігівських маршрутках

Коли запровадять електронні квітки в чернігівських маршрутках фото

Систему безготівкового розрахунку у громадському транспорті Чернігова почнуть впроваджувати після нового року. Про це повідомив директор «Чернігівської транспортної компанії» Артем Тарасенко. Повідомляє «Суспільне Чернігів». Нагадаємо, валідатори для безготівкового розрахунку у комунальному громадському транспорті Чернігова працюють 3 роки – з липня 2018.

Кондукторка Олена Нагорна говорить, з часом транспортними картками люди користуються дедалі частіше.

Після нового року такі пристрої з‘являться в автобусах та маршрутних таксі, які належать приватним перевізникам. Оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду обрали 19 жовтня за результатами конкурсу.

Участь у ньому брала одна компанія. Вона ж і стала переможцем. Це ТОВ «Чернігівська транспортна компанія». Її директор депутат міської ради від партії «Рідний дім» Артем Тарасенко. Це ж підприємство впроваджувало електронний квиток у чернігівських тролейбусах.

У великих автобусах на кожних дверях встановлюватимуть по одному стаціонарному валідатору, ще один – мобільний – матиме водій.

У маршрутках малої місткості пристрій буде тільки у водія. Всі прилади за власний кошт встановлюватиме «Чернігівська транспортна компанія».

Електронний квиток: коли він запрацює у маршрутках Чернігова та чи подорожчає проїзд?, фото-1

За словами Артема Тарасенка, загальний проєкт становить близько 30 мільйонів гривень. Окупність – 5 років.

Гроші сплачені за проїзд у громадському транспорті отримуватиме «Чернігівська транспортна компанія». В кінці тижня усі накопичені кошти на маршруті вона перераховуватиме перевізнику. По завершенню місяця перевізник платитиме оператору за обслуговування електронної системи.

Це буде відсоток від трансакцій, які проходять через нашу систему. Згідно рішення, яке було прийнято, це 7%», – каже Артем Тарасенко.

Електронний квиток: коли він запрацює у маршрутках Чернігова та чи подорожчає проїзд?, фото-2

Володимир Козир, директор компанії «Пассервіс-Люкс», яка обслуговує зокрема маршрути 11 та 12, впровадження електронного квитка загалом підтримує. Говорить, це забезпечить стабільний прибуток для перевізників, бо тепер їм платитимуть за про проїхані кілометри.

На питання, чи не піднімуть тарифи через те, що перевізникам доведеться додатково сплачувати за обслуговування системи, відповідає так: «Це лише перший етап запровадження цієї картки. Це ще ні про що не говорить: ні про підняття тарифу, ні про серйозні зміни. Питання лише в тому, як його реалізувати і чиїм коштом, щоб від цього не постраждав перевізник і пасажир. Оскільки будь-які новації або покращення, які вводять у транспорті, запроваджуються за рахунок чогось. Зазвичай, за рахунок пасажирів. Пасажир хоче комфорту, значить повинен більше платити».

За словами Артема Тарасенка, впровадження єдиного електронного квитка – це перший етап зміни моделі роботи громадського транспорту. Він дозволить впровадити принцип 45 хвилин, коли пасажир матиме змогу протягом цього часу зробити безоплатну пересадку, а також порахувати пасажиропотік.

Другий етап – видача пільгових карток містянам. Третій – впровадження нової транспортної мережі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: