Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Безбар’єрність – 2021, як втілюється у Славутичі

Безбар’єрність – 2021, як втілюється у Славутичі фото

Як і анонсував, починаємо ділитися своїм досвідом щодо реалізації проєкту «Славутич- лабораторія безбар’єрності» в 2021 році. Звичайно, окремі заходи по реалізації безбар’єрного середовища ми, як і переважна більшість громад, впроваджували і раніше, але системно до цього питання підійшли лише в цьому році. Нагадаю, все почалось з ініціативи Першої Леді - Олена Зеленська та підписання Меморандуму про розвиток безбар’єрної архітектури в Україні між Мінрегіон, Київська обласна державна адміністрація та Славутицька міська рада (листопад 2020 р.).

І от, вже майже рік, Славутич разом із урбан-бюро Big City Lab займається розробкою та впровадженням на практиці безбар’єрних архітектурних рішень.

Головне завдання, яке ми ставимо перед собою – це не лише створення комфортного архітектурного простору, а ще й певна зміна свідомості людей щодо питань безбар'єрністі.

Зазвичай, у суспільстві безбар'єрність асоціюється з подоланням фізичних перепон для людей з інвалідністю. Зрозуміло, потреби людей з інвалідністю — один із важливих фокусів, однак поняття "безбар'єрність" є набагато ширшим і стосується, без перебільшення, кожного з нас і не лише в частині фізичної (архітектурної) безбар'єрності.

Наприклад, літні люди, які мають бар'єр у володінні цифровими навичками, або молодь, яка не може влаштуватися на першу роботу за фахом, адже у більшості вакансій бар'єром є наявність досвіду. Або ж батьки з маленькими дітьми, чи навіть туристи з валізами, яким з вокзалу треба «добратися» до готелю. Всі ми в той чи інший період життя відносимося до так званої маломобільної групи населення.

Отже, перше з чого ми почали – це документальна основа.

Відділ містобудування, архітектури та просторового розвитку Славутицької міської ради Дмитро Баглаєв. розробив Програму «Славутич - безбар’єрне місто» на 2021-2024 роки, яка була затверджена рішенням Славутицької міської ради Київської області від 26.04.2021№ 191-4-VIII. http://slavutich.golos.net.ua/?p=pryynyati_rishennya...

Ми розробили і прийняли нашу програму безбар’єрності ще до того моменту, як з’явилась загальнодержавна стратегія безбар’єрності. Тому, звичайно, ми плануємо її синхронізувати з Державною стратегією.

Крім того, в травні 2021 року Славутич затвердив Стратегічний план розвитку міста Славутича до 2025 року. Важливим напрямком нашої стратегії є і безбар’єрність.

http://slavutich.golos.net.ua/?p=pryynyati_rishennya...

А у вересні 2021 року у нас з’явилася людина, яка займається питаннями безбар'єрності 24/7 (бо займатись цим питанням виключно в межах робочого часу точно не виходить) – це наша омбудсмен («омбудсвумен») Тетяна Мельник. Саме вона сьогодні є ключовим ланцюжком у всьому процесі.

Ну, а результати практичної реалізації заходів «Лабораторії безбар’єрних рішень», чекайте в наступних розділах).

Далі буде…

#Славутичвсетількипочинається

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: