Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Заборонені ароматизовані та міцні сигарети

Заборонені ароматизовані та міцні сигарети фото

Законодавство України нещодавно було приведене до директиви ЄС про тютюнові вироби, повідомляє МОЗ. Зокрема, заборонили виробництво та продаж міцних сигарет. Це ті, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму перевищують 1, 10 і 10 міліграмів відповідно. Також заборонили використовувати смакові й ароматичні добавки (наприклад, фруктові і ягідні) у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет.

Електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютютну («айкоси») прирівняли до звичайних – їх не можна буде курити в громадських місцях і продавати неповнолітнім.

ЩО ЩЕ ЗМІНИЛОСЯ:

  • реклама електронних пристроїв для куріння й рідин для них заборонена;
  • попередження про наслідки куріння буде комбіноване (картинка + текст) і займатиме 65% від розміру пачки (раніше було 50%);
  • попередження міститимуть реалістичні зображення хвороб, спричинених курінням, і щорічно оновлюватимуться;
  • попередження на упаковах електронних сигарет і рідин для них займатиме 30% пачки;
  • єдиним місцем усередині приміщення, де можуть дозволити куріння, є спеціальні зони в аеропортах.

Закон набирає чинності через 18 місяців із дня його опублікування. Перед цим його ще повинен підписати президент Володимир Зеленський.


У 2006 році в Україні ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

У 2019-му стало відомо, що в МОЗ хочуть на законодавчому рівні обмежити продаж певних видів тютюну, прирівняти електронні сигарети до звичайних і заборонити курити їх у громадських місцях.

Узимку 2020-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за продаж електронних сигарет і рідин для них неповнолітнім.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: