Його називають «готовим музеєм урбаністики та архітектури постмодернізму просто неба»

Представники Консалтингової агенції «Урбан-бюро Big City Lab» днями завітали до Славутича з метою ознайомитися з наймолодшим містом України, яке стало втіленням лабораторії безбар’єрних рішень.

Представники Консалтингової агенції «Урбан-бюро Big City Lab» днями завітали до Славутича з метою ознайомитися з наймолодшим містом України, яке стало втіленням лабораторії безбар’єрних рішень.

Висновки та враження від візиту до Славутича «Урбан-бюро Big City Lab» опублікували на своїй сторінці у facebook.

Славутич побудований просто посеред лісу за два роки, на місці колишньої залізничної станції, і був задуманий як місто-супутник для персоналу ЧАЕС.

У Славутичі вперше в колишньому радянському союзі з’явилися велодоріжки – у 1986-1988 роках. А у 2022 році планують їх відновити і прокласти цілий веломаршрут містом.

Тут зовсім немає громадського транспорту – хоча зупинки для нього є.

А ще — у будівництві міста брали участь вісім різних країн (на той момент республік). Кожен з їх представників, що проєктував та будував Славутич, не просто втілив в унікальних кварталах міста свої найкращі архітектурні традиції – а ще й використовував у будівництві матеріали, привезені саме зі своєї країни.

Саме тому його зараз називають «готовим музеєм урбаністики та архітектури постмодернізму просто неба». Наприклад, у Вільнюському кварталі збереглась колоритна червона черепиця, в Бакинському – незвичні ромбовидні балкони, а Вірменський квартал можна відразу впізнати за мангалами на подвір’ях.

На цьому перелік унікальних характеристик міста не закінчується. Торік у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» місто Славутич підписало з Міністерством розвитку громад та територій Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури. Таким чином разом з урбан-бюро Big City Lab Славутич став лабораторією безбар’єрних рішень, найуспішніші з яких буде поширено на всю Україну.

Тож ми продовжуємо спільно створювати безбар’єрний простір у Славутичі – і цього тижня навідалися в гості, щоб…

провести аудит залізничного вокзалу, адже саме він першим зустрічає гостей і повинен бути доступним для всіх. У планах – використовувати цей транспортний маршрут для туризму в Чорнобильську зону відчуження;

оцінити потенціал Кіноконцертного комплексу та обговорити, як забезпечити там не тільки фізичну доступність, а й інформаційну. Наприклад, тифлокоментування;

завітати в ЦНАП, адже саме він має стати зразковим адміністративним закладом і прикладом для інших міст України;

залишити рекомендації для завершення реконструкції басейну «Дельфін»;

прогулятися безбар’єрним маршрутом в центрі міста.

І скласти ще трохи амбітних планів на рік

А ви були в Славутичі? Який з кварталів сподобався найбільше?

Фото: «Урбан-бюро Big City Lab»

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: